PUTIN NE PUTUJE NA SAMIT U JOHANESBURGU: Opozicija zahtevala hapšenje ruskog lidera, a Ramafoza smatra da bi to bila OBJAVA RATA
Foto: AP Gavriil Grigorov

saopštenje

PUTIN NE PUTUJE NA SAMIT U JOHANESBURGU: Opozicija zahtevala hapšenje ruskog lidera, a Ramafoza smatra da bi to bila OBJAVA RATA

Planeta -

Predsednik Rusije Vladimir Putin neće ići na samit zemalja BRIКS-a u Johanesburgu.

- Predsednik Putin prema obostranom dogovoru neće prisustvovati samitu. Rusku Federaciju će predstavljati ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov - saopštio je kabinet predsednika Južnoafričke Republike.

Samit će se održati od 22. do 24. avgusta. Pored prvog čoveka zemlje domaćina Sirila Ramafoze događaju će prisustvovati i čelnici Narodne Republike Кine, Brazila i Indije.

Južna Afrika je pod jurisdikcijom Međunarodnog krivičnog suda čije je pretpretresno veće 17. marta izdalo nalog za hapšenje Putina i ruskog ombudsmana za decu Mariju Lvovu-Belovu. Sud ih tereti za navodnu deportaciju dece iiz Ukrajine.

Južnoafrički predsednik Siril Ramafosa prethodno je rekao da bi hapšenje aktuelnog predsednika Ruske Federacije tokom posete Južnoj Africi moglo da se shvati kao objava rata Rusiji.

- Bilo bi u suprotnosti sa našim ustavom da rizikujemo rat sa Rusijom. Кabinet je odredio da će samit BRIКS-a biti održan na način da se Južna Afrika pridržava svojih međunarodnih i pravnih obaveza - rekao je Ramafosa i dodao da ne postoje pravni osnov za hapšenje i izručenje Putina.

Opozicija je međutim tražila da Ramafoza uhapsi Putina ako dođe na samit.

Demokratska alijansa podnela je tužbu zahtevajući od vlade da uhapsi ruskog lidera ako prisustvuje samitu BRIКS-a u Južnoj Africi. Sud u Južnoj Africi u petak će razmotriti tužbu.

(Kurir.rs/RIA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track