"NAPREDUJEMO DO KILOMETAR DNEVNO": Ukrajinski general tvrdi da su Rusi napola opkoljeni u Bahmutu, uslovi stvoreni za KONAČNI UDAR
Foto: Volodymyr Tarasov / Zuma Press / Profimedia, Printscreen, Shutterstock, Ilustracija

INTERVJU ZA BBC

"NAPREDUJEMO DO KILOMETAR DNEVNO": Ukrajinski general tvrdi da su Rusi napola opkoljeni u Bahmutu, uslovi stvoreni za KONAČNI UDAR

Planeta -

Ukrajinski general pukovnik Oleksandr Sirski tvrdi da su vojne snage pod vođstvom Kijeva stvorile uslove da povrate Bahmut pod svoju kontrolu, pošto su "napola opkolile" rusku vojsku u tom gradu u Donbasu.

- U ovom trenutku raspored ruskih trupa podseća na luk koji je koncentrisan u Bahmutu. I oni su napola opkoljeni. Pa, nemoguće je to ne iskoristiti - rekao je Sirski, komandant snaga na istoku zemlje, za ukrajinski servis BBC, a preneo Jahu njuz.

Navodi se da je Sirski ocenio da ponovno prezimanje kontrole nad gradom, koji je Rusija osvojila kraem maja, nema samo simboličnu, već i stratešku vrednost.

On je objasnio da je Bahmut važno saobraćajno čvorište koje ruskim snagama omogućuje da napreduju dalje.

Prema tvrdi Sirskog, plaćenici iz ruske privatne vojne kompanije "Vagner", koji su predvodili napore za zauzimanje tog grada, pretrpeli su tako teške gubitke tu da su postali neupotrebljivi u borbi.

- Ukrajina će biti u stanju da zauzme Bahmut uz deset puta manje gubitke - ocenio je Sirski.

On je izneo podatke i o brzini napredovanja njegovih trupa na tom frontu.

- Svakog dana napredujemo od 0,5 kilometara do jednog kilometra - poručio je Sirski, koji je na pitanje novinara da li je to ipak sporije nego što bi želeli odgovorio potvrdno.

Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

(Kurir.rs/BBC/Yahoo news)

Bonus video:

00:56

NE BI SMELO DA RUSIJA DOBIJE RAT, DOGODIĆE SE OZBILJAN PRESEDAN! Stručnjaci analiziraju: Da li je bliska veza NATO i Ukrajine?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track