"DOPUTOVAO SAM OVDE KAO PRIJATELJ KINE": Kisindžer u 100. godini posetio Peking i sastao sa Sijem Đinpingom (FOTO, VIDEO)
Foto: AP Huang Jingwen

NEKADAŠNJI ŠEF STEJT DEPARTMENTA U NOVOJ MISIJI

"DOPUTOVAO SAM OVDE KAO PRIJATELJ KINE": Kisindžer u 100. godini posetio Peking i sastao sa Sijem Đinpingom (FOTO, VIDEO)

Planeta -

Iako je već prevalio stotu godinu, Henri Kisindžer, bivši državni sekretar SAD, i dalje je vrlo aktivan, baš kao da je Ričard Nikson, njegov bivši šef, na vlasti u Beloj kući!

Kisindžer je boravio u iznenadnoj poseti Pekingu, gde se sastao s najvišim kineskim zvaničnicima, među kojima je i predsednik Si Đinping.

Kako je prenela kineska državna televizija CCTV, Si Đinping je Kisindžera primio u Dijaojutaju, državnoj rezidenciji za goste na zapadu Pekinga.

- Ja sam doputovao u Peking kao prijatelj Kine - rekao je Kisindžer, koji je imao ključnu ulogu u uspostavljanju diplomatskih odnosa između SAD i komunističke Kine, pre više od pola veka tokom vladavine Niksonove administracije.

Henri Kisindžer
foto: GREG BAKER / AFP / Profimedia

Kisindžer je od 1971. godine Kinu posetio više od sto puta.

- SAD i Kina trebalo bi da otklone nesporazume, da mirno koegzistiraju i izbegavaju konfrontaciju. Istorija i praksa su neprestano dokazivali da ni SAD ni Kina ne mogu sebi da priušte da tretiraju drugu stranu kao protivnika - rekao je Kisindžer posle sastanka.

On je dodao da "obe strane moraju da budu mudre i da rade zajedno, čineći sve da poboljšaju svoje odnose i održe mir i stabilnost širom sveta".

Pre sastanka sa predsednikom Sijem, Kisindžer je imao susrete sa ministrom odbrane Lijem Šangfuom i sa najvišim kineskim diplomatom Vangom Jijem.

Zanimljivo je da se Kisindžer sastao s kineskim ministrom odbrane iako se ovaj nalazi pod američkim sankcijama još od 2018.

Kineski predsednik rekao je Kisindžeru da stari prijatelji poput njega "nikada neće biti zaboravljeni":

- Kina i Sjedinjene Države su na raskrsnici i moraju odlučiti kojim će putem krenuti - kazao je Si.

Odnosi Vašingtona i Pekinga narušeni su zbog Tajvana, koji Kina smatra delom svoje teritorije.

(Kurir.rs/CCTV)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja