OVO JE NAJMOĆNIJI PASOŠ NA SVETU: Sa trona je svrgao japanski,s njim u rukama BEZ VIZA U 192 ZEMLJE,prilično dobra pozicija Srbije
Foto: Roslan RAHMAN / AFP / Profimedia, Shutterstock

nije američki

OVO JE NAJMOĆNIJI PASOŠ NA SVETU: Sa trona je svrgao japanski,s njim u rukama BEZ VIZA U 192 ZEMLJE,prilično dobra pozicija Srbije

Planeta -

Ukoliko ste vlasnik singapurskog pasoša, vi baš imate sreće.

To navodi američki CBS njuz koji je objavio najnoviji poredak Henli pasport indeksa, rang liste najmoćnijih pasoša na svetu.

Prema ovom indeksu, državljani Singapura mogu da bez viza odu u 192 od 227 putnih destinacija sveta.

Navodi se da je na listi došlo do "velikog preokreta" pošto je Singapur izbacio sa prvog mesta Japan, koji je poslednjih pet godina bio rangiran na čelu tog indeksa.

Japan je sada pao i iza Nemačke, Italije i Španije, tri zemlje koje dele drugo mesto liste i mogu da se pohvale time da njihovi pasoši omogućuju bezvizni režim sa 190 putnih destinacija u svetu.

Mapa Sveta, Singapur
foto: Julia Chan / Alamy / Alamy / Profimedia

Na trećem mestu pored Japana, po novom rankingu, nalazi se još šest zemalja - Austrija, Francuska, Finska, Luksemburg, Južna Koreja i Švedska čijim pasošima nisu potrebne vize za ulazak u 189 destinacija.

Američka televizija navodi da su SAD prilično nisko plasirane na ovoj listi i da su u odnosu na prošlu godinu pale za jedno mesto, pa sada Amerika zauzima osmu poziciju zajedno sa Litvanijom, pošto pasoši ove dve zemlje osiguravaju odlazak u 184 putne destinacije u svetu bez viza.

Navodi se da da i SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo padaju na ovoj listi od 2014, kada su njihovi pasoši bili rangirani kao broj 1 na planeti.

Prema najnovijem Henli pasport indeksu, na 35. mestu liste je Srbija čiji pasoš omogućava odlazak bez viza u 137 putnih destinacija širom sveta.

(Kurir.rs/CBS news)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track