ŽESTOKA NAPETOST NA CRNOM MORU! Andrej Mlakar upozorava: Ovaj potez postavlja pitanja o POSLEDICAMA I HAOSU koji bi nastao
Andrej Mlakar, Foto: Kurir TV, Shutterstock

kurir tv

ŽESTOKA NAPETOST NA CRNOM MORU! Andrej Mlakar upozorava: Ovaj potez postavlja pitanja o POSLEDICAMA I HAOSU koji bi nastao

Planeta -

Rat u Ukrajini - 513. dan.

Kijev, posle ruskog napada u kojem je, kako tvrde, uništeno 60.000 tona žita, najavljuje novu trasu za bezbedan transport crnomorskom rutom.

Andrej Mlakar, urednik TV front dao je mišljenje o situaciji među zaraćenim stranama na frontu.

Andrej Mlakar
foto: Kurir tv

On je upozorio da su napadi na Odesu dodatno eskalirali situaciju.

- U poslednjim vestima iz Crnog mora, Moskva je koristila autonomna površinska plovila, poznata kao "čamci", za napade na Odesu, što je dodatno produbilo krizu u regionu. Ova situacija stvara fazu eskalacije u kojoj se postavlja pitanje - koja strana će prva reagovati, a da li će doći do potapanja? - upitao je Mlakar.

Rusija trenutno razmatra sprovođenje pomorske blokade koristeći sedam podmornica, od kojih je šest poznato kao "Varsavjanka" ili "Crna rupa" zbog svoje sposobnosti akustične mimikrije, predstavio je Mlakar i objasnio dalja očekivanja,

- Dodatno, očekuje se da će Rusija koristiti bombardere dugog doleta Tu-22 sa protibrodskim raketama. Ove aktivnosti su podstakle nagađanja o mogućim sabotažama i pretnjama na moru, uključujući polaganje morskih mina - ispričao je i dodao:

- U kontekstu ovih događaja, crnomorska flota je vežbala ispaljivanje raketa na plutajuće mete, nakon što je Moskva upozorila da će sve brodove koji idu ka ukrajinskim lukama smatrati vojnim metama. Ovaj potez postavlja mnoga pitanja o mogućim posledicama i haosu koji bi mogao nastati u ovom delu sveta - upozorio je Mlakar.

05:15

ANDREJ MLAKAR RAT U UKRAJINI

On smatra da pomorski rat postaje treća dimenzija ovog sukoba, i da slede ozbiljnije posledice za region.

- Pomorski rat postaje treća dimenzija ovog sukoba, što donosi ozbiljne posledice kako za region, tako i za međunarodni pomorski saobraćaj. Ukrajina se suočava sa ovim izazovom odlučujući se za pronalaženje alternativnih ruta za transport, koristeći rečni saobraćaj kako bi izbegla ruske brodove - rekao je Mlakar.

Dok tenzije i pretnje rastu, mnogi su u dilemi, a niko sa sigurnošću ne može predvideti krajnji ishod ovog sukoba. Kako obe strane prelaze u neizvesnost i opasne vode, situacija dodatno komplikuje već složen konflikt na Crnom moru.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

01:02

KRITIKE BRITANIJE: Ukrajina bi trebalo da bude zahvalnija na pomoći! Stručnjaci analiziraju: Bajden izjavio preduslov Zelenskom?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track