"TREĆA DIMENZIJA SUKOBA U UKRAJINI" Mlakar o planovima Vagnerovca i novoj "predstavi": Putin, svakako, nije nimalo uzdrman
Andrej Mlakar, Foto: Kurir tv

kurir tv

"TREĆA DIMENZIJA SUKOBA U UKRAJINI" Mlakar o planovima Vagnerovca i novoj "predstavi": Putin, svakako, nije nimalo uzdrman

Planeta -

Rat u Ukrajini - 513. dan. Kijev, posle ruskog napada u kojem je, kako tvrde, uništeno 60.000 tona žita, najavljuje novu trasu za bezbedan transport crnomorskom rutom.

Andrej Mlakar, urednik TV front dao je mišljenje o situaciji među zaraćenim stranama na frontu.

Andrej Mlakar
foto: Kurir tv

Mnogo kontroverzi prati situaciju u Crnom moru, u vezi sa mestom i dešavanjima koja se tamo odigravaju.

Postoje kontraverze oko toga šta se dešava sa Jevgenijom Prigožinom. Da li je Putin uspeo da povrati stabilnost posle pobune Vagnerovaca? - zanima voditelje emisije Puls Srbije.

- Prigožin je zaista živ, nalazi se u Bjelorusiji, tačnije u selu Osipovići, gde je formiran veliki kamp Vagnera, kapaciteta do 15.000 boraca kaže Mlakar i pojašnjava:

- Vagnerovi borci trenutno se fokusiraju na obuku bjeloruske teritorijalne odbrane, koja se sastoji uglavnom od rezervista i teritorijalaca koji su služili vojni rok. Ova obuka je od velikog značaja za beloruske snage, koje nemaju isto iskustvo kao Vagnerovi borci.

Da li je moguće očekivati neku vrstu akcije sa Beloruske strane, Mlakar smatra da postoje spekulacije da su se angažovali na teritoriji Centrralnoafričku Republiku.

06:56

TREĆA DIMENZIJA SUKOBA U UKRAJINI I NEJASNA ULOGA VAGNERA: Andrej Mlakar o planovima Vagnerovcima: Putin nije ni malo potrešen

- Transport Vagnerovaca iz Rusije u Bjelorusiju odvija se nesmetano, što je izazvalo zabrinutost u vezi sa mogućim akcijama i pretnjama na moru. Takođe, postoje spekulacije o formiranju još tri kampa u Osipovićima, što je izazvalo paranoju u Varšavi i povećalo napetost na severu. - kazao je Mlakar i pojasnio:

Očekuje se da Vagnerovci mogu biti angažovani i na drugim mestima, poput Centralnoafričke Republike, gde se rotiraju kontingenti. Ipak, njihov uticaj i aktivnosti u Bjelorusiji ostaju glavna tema međunarodne pažnje - rekao je.

Sve je divan "operetski puč" smatra Mlakar, koji ističe da je Prigožinova "akcija" bila predstava za Zapad.

- Operetska priča koja se odigrala u Bjelorusiji 24. jula, sa ciljem da se destabilizuje situacija, ostavila je mnoga pitanja bez odgovora. I dalje nije jasno zašto je Prigožin to uradio i kako će se situacija dalje razvijati. Predstava koja je napravljena za zapadne medije može ostaviti utisak da je Putin ugrožen, ali činjenice pokazuju da situacija nije toliko dramatična. Trenutno je teško odrediti sve planove Vagnerovaca i njihovu tačnu ulogu u ovom sukobu - rekao je.

Mlakar je naglasio da Putin nije ni malo potrešen akcijama Prigožina, te da je sledeće ostalo skriveno od javnosti.

- Putin nije ni malo potrešen njegovim akcijama. On i dalje "laje" iz Rusije, protiv Gerasimova i Šojgua... - dodao je Mlakar.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

03:14

RUSIJA/UKRAJINA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track