STRELKOVU PRETI PET GODINA ZATVORA!Putinov bivši glavni čovek za Krim,koji sad kritikuje Kremlj,optužen za PODSTICANJE EKSTREMIZMA
Foto: Shutterstock, Printscreen

tužioci rekli svoje

STRELKOVU PRETI PET GODINA ZATVORA!Putinov bivši glavni čovek za Krim,koji sad kritikuje Kremlj,optužen za PODSTICANJE EKSTREMIZMA

Planeta -

Igor Girkin, poznat i kao Igor Strelkov, nekadašnji glavni čovek ruskog predsednika Vladimira Putina koji je bio zadužen za zauzimanje Krima, optužen je za podsticanje ekstremističke aktivnosti.

Skaj njuz navodi, pozivajući se na ruske agencije Tas i RIA Novosti, da ovom tvrdom zagovorniku rata u Ukrajini koji je Putina optuživao za slabost i neodlučnost tokom invazije, preti do pet godina zatvora ukoliko bude osuđen.

Podseća se da je Girkinova žena ranije danas objavila da je on uhapšen u Moskvi.

Rojters navodi da je hapšenje Girkina usledilo nakon propasti pobune u Rusiji koju je prošlog meseca poveo drugi otvoreni kritičar Kremlja Jevgenij Prigožin, šef plaćenika iz "Vagnera".

Britanska agencija navodi da je Prigožin i dalje na slobodi, ali je značajno smanjio verbalne napade na račun vlasti u Moskvi.

Igor Strelkov
foto: Profimedia

Rojters za Girkina navodi da je pomogao rusku aneksiju Krima od ukrajinskih vlasti 2014. i potom organizovao proruske oružane formacije koje su preuzele kontrolu nad delovima istočne Ukrajine.

Podseća se i da je Girkina, poznatog i kao Strelkov, holandski sud u odsustvu 2022. osudio na kaznu doživotnog zatvora zbog uloge u obaranju aviona "Malejžan erlajnsa" na letu MH17 iznad istoka Ukrajine 2014.

Navodi se da je tom prilikom stradalo 298 putnika i članova posade.

Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

(Kurir.rs/Sky news/Tass/RIA Novosti/Reuters)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track