DIREKTOR CIA O RUSKOM PREDSEDNIKU: Putin je ultimativni apostol osvete, iznenadio bih se kada bi Prigožin izbegao dalju odmazdu!
Foto: EPA Alexander Kazakov Sputnik, Prigozhin Press Service / Sipa Press / Profimedia, CNP/AdMedia / ADMedia / Profimedia

govor na bezbednosnom forumu u aspenu

DIREKTOR CIA O RUSKOM PREDSEDNIKU: Putin je ultimativni apostol osvete, iznenadio bih se kada bi Prigožin izbegao dalju odmazdu!

Planeta -

Vilijam Berns, direktor američke Centralne obaveštajne agencije (CIA), tvrdi da ruski predsednik Vladimir Putin pokušava da kupi vreme dok smišlja kako da se obračuna sa Jevgenijem Prigožinom, šefom plaćenika iz "Vagnera".

Na Bezbednosnom forumu u Aspenu Berns je dao svoj osvrt na dešavanja u Rusiji, navodeći da ruski predsednik želi da se osveti Prigožinu zbog pokušaja pobune.

- Sada smo svedoci vrlo komplikovanog plesa. Šef Vagnera se kreće okolo, bio je u Belorusiji u Minsku, a nedavno je bio i u Rusiji, na sastanku sa Putinom, koji kupuje vreme dok smišlja kako da se obračuna sa njim. "Vagner" je i dalje je vredan ruskom rukovodstvu na mestima kao što su Afrika, Libija i Sirija, zbog čega će Putin najverovatnije pokušati da odvoji grupu od njenog lidera. Zbog toga će Putin najverovatnije sačekati sa osvetom - rekao je Berns, prenosi BBC.

Direktor CIA je naveo da je "Putin neko ko misli da je osveta jelo koje se najbolje servira hladno".

- Prema mom iskustvu, Putin je ultimativni apostol osvete, pa bih se iznenadio kada bi Prigožin izbegao dalju odmazdu.

Ranije ovog meseca američki predsednik Džo Bajden sugerisao je da postoji rizik da šef "Vagnera" bude otrovan.

- Da sam na njegovom mestu, pazio bih šta jedem. Držao bih svoj jelovnik na oku - rekao je Bajden.

Direktor CIA ima isto mišljenje kao i predsednik SAD.

- Da sam ja Prigožin, ne bih otpustio svog probača hrane - rekao je Berns i istakao da je CIA imala saznanja o pobuni plaćenika u Rusiji.

U američkoj obaveštajnoj agenciji su uvereni da je za pobunu unapred znao i visoki general ruske vojske Sergej Surovikin.

Berns kaže da Surovikin nema potpunu slobodu kretanja baš kao ni Prigožin.

- Ako Ukrajina dodatno napreduje na frontu, to bi moglo da navede više Rusa da obrate pažnju na Prigožinovu kritiku rata. Pobuna "Vagnera" bila je najdirektniji napad koji je Putin video za 23 godine na vlasti. Opravdanje Kremlja za rat u Ukrajini izgrađeno je na lažima - ocenio je Berns.

On je naveo i da postoje naznake da bi Rusija pod lažnom zastavom mogla da napadne civilne brodove u Crnom moru, a zatim da za to okrivi Ukrajince.

(Kurir.rs/BBC)

Naslovna 07.22.2023.
foto: Kurir

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja