LEPOJ MAKRONOVOJ MINISTARKI ZAPALO SLIKANJE ZA PLEJBOJ: Izdanje u kojem se razgolitila planulo u Francuskoj, ali je usledio poziv
Foto: EPA-EFE/STEFANO RELLANDINI / POOL MAXPPP OUT, Jonathan Rebboah Panoramic Profimedia, EPA/Christophe Petit Tesson

REKONSTRUKCIJA VLADE U PARIZU

LEPOJ MAKRONOVOJ MINISTARKI ZAPALO SLIKANJE ZA PLEJBOJ: Izdanje u kojem se razgolitila planulo u Francuskoj, ali je usledio poziv

Planeta -

Posle rekonstrukcije vlade Francuske u njoj više neće biti mesta za Marlen Šijapu (40), ministarku socijalne ekonomije koja je izazvala oprečne reakcije javnosti nakon što se fotografisala za aprilsko izdanje Plejboja.

Šijapa je važila za blisku saradnicu francuskog predsednika Emanuela Makrona i u vladi je bila još od 2017. godine.

Marijan Šijapa
Marijan Šijapafoto: EPA/Christophe Petit Tesson

Međutim, kako prenose francuski mediji, nju je mesta u vladi koštalo i loše upravljanje javnim fondom za borbu protiv ekstremizma.

Ona je za svoju smenu saznala u telefonskom razgovoru s predsednikom Makronom u četvrtak uveče.

- Dugo smo razgovarali telefonom, oko 30 minuta. Predsednik Makron mi je zahvalio na mom nesebičnom zalaganju u poslednjih sedam godina - rekla je Šijapa za dnevnik Mond.

Šijapa se u Plejboju razgolitila, ali nije pozirala potpuno gola. Dala je veliki intervju na 12 strana u vezi s pravima žena i pripadnika LGBT populacije.

Marlène Schiappa
foto: Jonathan Rebboah Panoramic Profimedia

Ona je bila prva francuska ministarka za jednakost polova kada je izabrana u vladu 2017.

Fotografisanje bivše ministarke za jednakost polova u Plejboju izazvalo je pozitivno reagovanje javnosti, ali je privuklo brojne kritike kolega političara, kao i pripadnika opozicionih stranaka.

Tada se oglasila i premijerka Elizabet Born, koja je ministarkinu odluku da se fotografiše za muški magazin opisala kao neprikladnu.

Marlène Schiappa
foto: Stevens TomasABACA Shutterstock Editorial Profimedia

U poslednje vreme Šijapa je bila umešana u veliki skandal oko fonda osnovanog nakon što je pariskom profesoru Samuelu Patiju odsečena glava u napadu islamskog ekstremiste.

Istraga koju su sproveli magazin Marijan i televizijska stanica Frans 2 otkrila je da je ministarka Šijapa više od dva miliona evra javnog novca iz tog forda prosledila osobama koje je lično poznavala.

Predstavnici opozicije su pozvali na njenu smenu nakon što je nacionalno finansijsko tužilaštvo otvorilo istragu o njenoj umešanosti u nekoliko krivičnih dela, uključujući proneveru javnih sredstava iz nehata.

Sada već bivša ministarka Šijapa je energično demantovala sve optužbe, odbacujući ih kao klevetu, i zapretila da će pokrenuti sudske procese protiv svih onih koji iznose lažne optužbe.

Aprilski broj Plejboja sa Šijapom na naslovnoj strani u Francuskoj je rasprodat u svih 100.000 primeraka.

Direktor časopisa Kristof Florenten je naveo da je doštampano još 60.000 primeraka, a u Francuskoj se obučno mesečno proda oko 30.000 primeraka ovog najpoznatijeg magazina za muškarce u svetu.

Ministarka Šijapa je pozirala obučena i u donjem vešu i ni na jednoj fotografiji nije naga. Ona je u intervjuu govorila o feminizmu i ženskim pravima,navodeći da "žena ima pravo da bude ono što želi".

(Kurir.rs/Le Monde/Marianne/France 2)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track