PRVI PUT OD POČETKA RATA: Bugarska šalje vojnu opremu Ukrajini i to oklopne transportere koje je dobila od Moskve (VIDEO)
Foto: Shutterstock

zaokret u politici sofije

PRVI PUT OD POČETKA RATA: Bugarska šalje vojnu opremu Ukrajini i to oklopne transportere koje je dobila od Moskve (VIDEO)

Planeta -

Bugarska je pristala da ukrajinskoj vojsci obezbedi oko 100 oklopnih transportera, što predstavlja zaokret u njenoj politici.

Parlament u Sofiji kasno sinoć odobrio je vladin predlog da se uputi prva pošiljka teške vojne opreme Ukrajini od početka ruske invazije krajem februara 2023. godine.

- Ova oprema više nije neophodna za potrebe Bugarske i može biti ozbiljna podrška Ukrajini u njenoj borbi za očuvanje nezavisnosti i teritorijalnog integriteta zemlje nakon neopravdane i ničim izazvane agresije Rusije - navodi se u odluci parlamenta.

Oklopna vozila sovjetske proizvodnje isporučena su 80-ih godina prošlog veka Bugarskoj, koja je tada bila saveznik Sovjetskog Saveza u Varšavskom paktu.

Direktne isporuke oružja Kijevu odbijale su prethodne vlade, koje je imenovao predsednik Rumen Radev.

On je okrenut Rusiji i nedavno je rekao da je Kijev kriv za rat i da snabdevanje Ukrajine oružjem samo produžava sukob.

Ali, nova prozapadna vlada je sada odlučila da pošalje oklopna vozila u Ukrajinu zajedno sa naoružanjem i rezervnim delovima.

Međutim, odluka je izazvala kritike Socijalističke partije i promoskovskih nacionalista iz Partije Preporoda koji su glasali protiv.

Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track