"VAGNEROVCI BI DA OBIĐU VARŠAVU": Lukašenka plaćenici mole da ih pusti u Poljsku, Putin tvrdi da je ukrajinska ofanziva propala
Foto: Shutterstock, Evgeny Biyatov / Sputnik / Profimedia, EPA/Alexander Demyanchuk Kremlin

sastanak u sankt peterburgu

"VAGNEROVCI BI DA OBIĐU VARŠAVU": Lukašenka plaćenici mole da ih pusti u Poljsku, Putin tvrdi da je ukrajinska ofanziva propala

Planeta -

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko sastao se danas u Sankt Peterburgu sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom kojem je kazao da ga ruski plaćenici iz "Vagnera", koji su nakon pobune protiv Kremlja prebačeni u Belorusiju, mole da ih pusti u Poljsku.

To je objavila beloruska državna agencija Belta koja navodi da je Lukašenko na početku obraćanja rekao da "ovo možda ne bi trebalo da kaže, ali ipak hoće".

- Pripadnici privatne vojne kompanije "Vagner" insistiraju da odu na zapad. Traže da idu na zapad: "Molim vas, pustite nas da uradimo to!" Ja kažem "Zašto želite da idete na zapad?"... Uostalom, mi kontrolišemo događaje. "Pa, ići ćemo da obiđemo Varšavu i Žešov - preneo je Lukašenko navodne želje vagnerovaca.

Vladimir Putin, Aleksander Lukašenko
foto: EPA/Alexander Demyanchuk Kremlin

On je kazao da se grad Žešov na jugoistoku Poljske zamerio ruskim plaćenicima.

- Kada su se borili u Artjomovsku (ruski naziv za ukrajinski grad Bahmut), oni su znali odakle (Ukrajincima) dolazi teško naoružanje. Žešov im se zamerio. Naravno, ja ih držim u centralnom delu Belorusije, kao što je dogovoreno. Ne bih da ih preraspoređujem odatle. Zato što su ljuti - rekao je Lukašenko.

Vladimir Putin, Aleksander Lukašenko
foto: EPA/Alexander Demyanchuk Kremlin

Tas prenosi da je Putin tokom sastanka kazao Lukašenku kazao da je ukrajinska kontraofanziva propala.

- Nema nikakve (ukrajinske) kontraofanzive - naveo je prvo Lukašenko tokom razgovora sa šefom Kremlja.

Ruska agencija navodi da je Putin to dodatno pojasnio.

- Ima je, ali je propala - ocenio je predsednik Rusije.

(Kurir.rs/Belta/TASS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track