"ZELENSKI IMA PROBLEM JER NE ISPORUČUJE OČEKIVANE REZULTATE" Filipović: Za ocenu kontraofanzive je potreban protok nekoliko meseci
Foto: Kurir Televizija, Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia, Shutterstock

kurir tv

"ZELENSKI IMA PROBLEM JER NE ISPORUČUJE OČEKIVANE REZULTATE" Filipović: Za ocenu kontraofanzive je potreban protok nekoliko meseci

Planeta -

Nove vazdušne operacije izvedene su od strane ruskih snaga nad Odesom.

Ukrajina tvrdi da je ruska pravoslavna crkva Preobraženja pretrpela štetu tokom tog napada, dok Moskva tvrdi da su meta bila mesta za proizvodnju dronova.

Predsednik Ukrajine, Volodimir Zelenski, obećava da će uslediti osveta za napad na Odesu, dok istovremeno izjavljuje da je ukrajinska ofanziva odgođena zbog nedostatka municije.

Ukrajina
foto: Profimedia

Gost "Redakcije" Srba O. Filipović, politički analitičar, a prvo se osvrnuo na dugo najavljivanu kontraofanzivu Ukrajine, Putin tvrdi da je propala, a Zelenski kaže da je odložena:

- Izvesno je da smo duže vreme čekali da njen početak, a nismo dobili efekte i rezultate o kojima se govorilo. Tu postoji ozbiljan razlog, a prvi je sam kapacitet što se mobilizacije tiče, a Rusija je tu neuporedivo veća. Prošlo je i ozbiljno vreme za koje su ruske snage mogle da se utvrde i ukopaju, odnosno da učvrste liniju fronta. Naravno da je sada teško Ukrajincima da probiju. Ukrajinci imaju slabu avijaciju, potrebna im je obuka pilota. Pomenuta kontraofanziva će dati rezultat ukoliko Ukrajina ima snage da izdrži nekoliko meseci.

Potom je rekao da se može i promeniti strategija ukrajinske kontraofanzive:

- Zelenski sigurno ima problem u svojoj javnosti sa tim jer ne isporučuje očekivane rezultate. Možda će se promeniti strategija kontraofanzive, odnosno da neće biti napad, već pokušaj održavanja položaja koje imaju. Ne očekujem da će Rusija moći tako lako da probiju tu liniju odbrane, oni su muku mučili 10 meseci oko Bahmuta.

01:09

ZELENSKI IMA PROBLEM JER NE ISPORUČUJE OČEKIVANE REZULTATE Filipović analizira: Kontraofanziva će dati rezultat POTREBAN 1 USLOV

Potom je komentarisao Vagner grupu, rekavši da oni neće promeniti stanje na frontu:

- Rusija je objavila da je mobilisala 180.000 ljudi, dakle ne odlučuje Vagner rat, niti će oni da promene nešto na frontu. Meni je zanimljivo što su Vagnerovci opisani kao vitezovi 21. veka od strane njihove javnosti, a onda kada je došlo do pokušaja pobune, onda su postali kriminalci i ubice, a to i jesu. Najgori osuđenici su pušteni da probijaju front. Od vitezova postali prodavači hot doga. Oni su svoje gubitke prikazali kroz gubitak grupe Vagner.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track