KREMLJ NEGIRA ZELENSKOG: Putinov portparol tvrdi da crkvu u Odesi nisu pogodili Rusi, nego ukrajinska PVO (FOTO, VIDEO)
Foto: AP/Clodagh Kilcoyne, EPA/Igor Tkachenko, AP/Libkos

PORUKA IZ MOSKVE

KREMLJ NEGIRA ZELENSKOG: Putinov portparol tvrdi da crkvu u Odesi nisu pogodili Rusi, nego ukrajinska PVO (FOTO, VIDEO)

Planeta -

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov danas je negirao da je Rusija raketom pogodila pravoslavnu crkva Preobraženja Gospodnjeg u Odesi, tvrdeći da je štetu u tom verskom objektu izazvao projektil ukrajinske protivvazdušne odbrane (PVO).

Odesa, Crkva
foto: EPA/Igor Tkachenko

- Naše oružane snage nikada ne gađaju objekte civilne infrastrukture, a posebno ne hramove, crkve i druge slične strukture, tako da ne prihvatamo takve optužbe. To su apsolutne laži - kazao je portparol ruskog predsednika Vladimira Putina, a prenosi Tas.

Odesa, Crkva
foto: EPA/Igor Tkachenko

On je ponudio drugačije objašnjenje u odnosu na ono koje su dale ukrajinske vlasti.

Odesa, Crkva
foto: EPA/Igor Tkachenko

- Desilo se to da su ispaljene PVO rakete i one su bile te koje su uništile hram - poručio je Peskov.

Vladimir Putin, Dmitrij Peskov
foto: EPA / Yuri Kochetkov

Navodi se da je Dmitrij Kuleba, ministar spoljnih poslova Ukrajine, ranije izjavio da je Rusija u noći između subote i nedelje napala ovu verske objekte pod zaštitom Uneska koji se nalaze u Odesi.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski juče je najavio "odmazdu" protiv ruskih snaga nakon što je Moskva tokom prošle noći raketama napala istorijsku luku u Odesi, pri čemu je jedna osoba poginula i oštećena je pravoslavna crkva.

Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

(Kurir.rs/TASS/AFP/Reuters)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track