KAŽNJENA GRETA TUNBERG: Nije poslušala naredbu policajca da napusti protest o klimi, tvrdi da NIJE KRIVA (FOTO, VIDEO)
Foto: AP Pavel Golovkin

presuda

KAŽNJENA GRETA TUNBERG: Nije poslušala naredbu policajca da napusti protest o klimi, tvrdi da NIJE KRIVA (FOTO, VIDEO)

Planeta -

Ekološku aktivistkinju Gretu Tunberg danas je sud Malmeu proglasio krivom i osudio na novčanu kaznu jer je odbila da posluša naređenje policije tokom protesta o klimi održanog prošlog meseca u Švedskoj.

BBC navodi da je ona na sudu rekla da je učestvovala na protestima i da nije poslušala naredbu policajca, ali se izjasnila da nije kriva i da su njeni postupci "potpuno opravdani".

- Verujem da se nalazimo u vanrednoj situaciji koja ugrožava život, zdravlje i imovinu. Bezbroj ljudi i zajednica su u opasnosti kako kratkoročno tako i dugoročno - rekla je ona.

Greta Tunberg
foto: AP Pavel Golovkin

Tunberg je proglašena krivom i kažnjena zbog nepoštovanja policijske naredbe da napusti protest o klimi u švedskoj luci Malme prošlog meseca.

Greta Tunberg
foto: EPA Andreas Hillergren

Iznos novčane kazne koju aktivistkinja mora da plati biće obračunata na osnovu njenih prijavljenih prihoda.

Greta Tunberg
foto: AP Pavel Golovkin

- Tužilac je podneo optužnicu protiv mlade žene koja je 19. juna ove godine učestvovala u klimatskim demonstracijama koje su izazvale prekid saobraćaja u Malmeu - saopštilo je tužilaštvo početkom meseca kada se Tunberg pojavila pred sudom.

Na suđenje 24. jula su pozvani Tunberg i tri demonstranta iz organizacije "Povratimo budućnost" (Reclaim the Future) koja je šest dana blokirala luku zahtevajući mere protiv klimatske krize.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track