KATALONSKI SEPARATISTI DRŽE U ŠACI PREMIJERA ŠPANIJE! Pirova pobeda desnice, socijalisti mogu dalje da vladaju pod jednim uslovom
Foto: AP Manu Fernandez

NIKO NEMA APSOLUTNU VEĆINU

KATALONSKI SEPARATISTI DRŽE U ŠACI PREMIJERA ŠPANIJE! Pirova pobeda desnice, socijalisti mogu dalje da vladaju pod jednim uslovom

Planeta -

Politički zemljotres u Španiji nije u potpunosti zbacio s vlasti vladajuću Socijalističku partiju iako je konzervativna Narodna partija pojedinačno osvojila najviše glasova na nedeljnim izborima.

Narodna partija koju predvodi Alberto Nunjes Fejho (61) osvojila je 136 mesta u parlamentu, ispred Socijalističke stranke aktuelnog premijera Pedra Sančeza koja će imati 122 poslanika.

Narodna partija s ekstremno desničarskom partijom Voks, koju predvodi Santijago Abaskal i koja je osvojila 33 poslanička mesta, kratka je za sedam poslanika kako bi imala apsolutnu većinu u parlamentu, što je 176 mesta.

Socijalistički premijer Pedro Sančez se kockao zakazivanjem izbora usred leta, a na dan izbora temperatura je u pojedinim delovima zemlje bila veća od 40 stepeni Celzijusa.

Pedro Sančez
Pedro Sančezfoto: AP Manu Fernandez

Uprkos tome, izlaznost na izborima je bila više nego dobra - 70 odsto, što samo govori da su birači umeli da prepoznaju važnost izbora i mnogi od njih su prekinuli odmor kako bi izašli na glasanje.

No pasaran - uzvikivale su slogan iz španskog građanskog rata pristalice socijalista ispred štaba, aludirajući na ekstremno desničarski Voks.

Premijer Sančez je komentarišući rezultate izbora rekao da "reakcione snage nisu prošle".

Uprkos tome što nema dovoljan broj glasova, lider Narodne partije Fejho poručio je svojim pristalicama da je njegova dužnost da pokuša da formira vladu.

- Građani znaju da mi više nismo druga sila u zemlji već partija s najviše glasova. Nadam se da sada neće početi period nestabilnosti u zemlji - rekao je on.

Alberto Nunjes Fejho
Alberto Nunjes Fejhofoto: AP Manu Fernandez

Kako prenosi BBC, desnica je tokom kampanje oštro napadala premijera Sančeza zbog loše uobličenog zakona o pristanku na seksualni odnos, kao i reformama koje se tiču abortusa i prava transrodnih osoba.

Opozicija je takođe ciljala na podršku koju je Sančez dobio od katalonskih i baskijskih nacionalista, tvrdeći da ustupci koje im je učinio ugrožavaju teritorijalno jedinstvo Španije.

Španski mediji prenose da premijer Sančez ima za dlaku veće šanse da formira vladu, ali da mu je potrebna podrška stranke Zajedno za Kataloniju, koja se zalaže za nezavisnost ove pokrajine.

Španija, izbori
foto: AP Manu Fernandez

Imajući u vidu da je to manje izgledno, očekuje se da će u Španiji do kraja godine biti organizovani novi izbori, a dotle će zemlju voditi tehnička vlada.

Zanimljivo je da je 1,6 miliona mladih u nedelju prvi put imalo pravo glasa.

Mandat za formiranje vlade, zahvaljujući najvećem broju osvojenih glasova, dobiće Fejho, lider Narodne partije.

Nakon što on ne uspe da formira vladu, pošto mu nedostaje sedam glasova, mandat će biti poveren aktuelnom premijeru Sančezu.

Njegovi socijalisti imaju 122 poslanika, a levičarski Sumar ima 31 poslanika.

Njima je za većinu neophodna i podrška separatističke stranke Zajedno za Kataloniju, koju predvodi bivšu katalonski premijer Karles Pućdemon, koji je u egzilu u Belgiji posle organizovanja zabranjenog referenduma o nezavisnosti Katalonije.

Separatisti su poručili da Sančeza neće podržati ako ne dobiju nešto zauzvrat, a to je novi referendum o nezavisnosti.

(Kurir.rs/BBC)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track