OPIRALA SE HAPŠENJU: Pijana ministarka pravde skrivila saobraćajku, pa dala ostavku (FOTO, VIDEO)
Foto: AP/Mark Mitchell, EPA/HOW HWEE YOUNG

BURNO NA NOVOM ZELANDU

OPIRALA SE HAPŠENJU: Pijana ministarka pravde skrivila saobraćajku, pa dala ostavku (FOTO, VIDEO)

Planeta -

Novi Zeland je ostao bez ministarke pravde pošto je ostavku podnela Kiritapu Alan (39), koja je prethodno pijana skrivila saobraćajnu nesreću i opirala se hapšenju!

Kako je preneo BBC, Alanova je optužena za neopreznu vožnju i opiranje hapšenju nakon što je skrivila saobraćajnu nesreću u Velingtonu, prestonici Novog Zelanda.

Radio NZ je preneo da je ministarka udarila u parkirani automobil. Ona je četvrta ministarka iz vlade kabineta premijera Krisa Hipkinsa koja je napustila funkciju od marta ove godine. Parlamentarni izbori u Novom Zelandu održaće se u oktobru.

Kiritapu Alan
Kiritapu Alanfoto: AP/Mark Mitchell

Posle hapšenja, sada već bivša ministarka zadržana je u policijskoj stanici puna četiri sata pre nego što je puštena na slobodu. Ona će tek morati da se pojavi pred sudom.

- Kiritapu Alan je shvatila da je nemoguće da ostane ministarka - rekao je premijer Novog Zelanda na konferenciji za novinare.

Alanova, koja je takođe bila i ministarka za regionalni razvoj, očuvanje i upravljanje vanrednim situacijama, nedavno je uzela slobodne dane zbog privatnih problema. Ona se na posao vratila prošlog ponedeljka.

Ministarka je u junu potvrdila da se rastaje od partnerke, a suočena je i sa optužbama da se loše odnosi prema zaposlenima.

- Moji postupci pokazuju da nisam u redu. Razmisliću o svojoj budućnosti u politici - navela je ona u saopštenju.

Alanova je donedavno bila zvezda u usponu vladajuće Laburističke partije. Nakon što je premijerka Džasinda Ardern podnela ostavku ranije ove godine, spekulisalo se da će nju upravo zameniti Alanova.

Više ministara je poslednjih meseci napustilo vladu premijera Hipkinsa.

Ministar za saobraćaj Majkl Vud podneo je ostavku u maju zbog toga što nije otkrio mogući sukob interesa u vlasništvu deonica. Mesec dana ranije, ministar carine Meka Vaitiri promenio je stranu i pridružio se opoziciji.

Pre četiri meseca, ministar policije Stjuart Neš smenjen je nakon što je otkriveno da je davao poverljive podatke donatorima. Ankete javnog mnjenja pokazuju da će na predstojećim izborima Laburistička partija voditi tešku bitku protiv Nacionalne stranke, glavne opozicione partije.

(Kurir.rs/BBC/Radio NZ)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track