PARADOKSALNO: Ukrajinski i zapadni tenkovi krenuli u ofanzivu koristeći RUSKU NAFTU!
Borbe na istoku Ukrajine: Ukrajinski vojnici na tenku, Foto: AP/LIBKOS

Ukrajina u potpunosti zavisi od uvoza nafte

PARADOKSALNO: Ukrajinski i zapadni tenkovi krenuli u ofanzivu koristeći RUSKU NAFTU!

Planeta -

Sirova ruska nafta prerađuje se u Turskoj i Mađarskoj, odakle se izvozi u Ukrajinu, prenosi nemački dnevnik Handelsblat

Iako su Ukrajina i Rusija već punih 17 meseci u ratu, neke od veza između ove dve zemlje nekadašnje članice SSSR su i dalje neraskidive! Tako se ruski izvoz nafte i gasa preko Ukrajine dalje na zapad nastavlja uprkos svemu, a nemački mediji prenose da ukrajinski i zapadni tenkovi koriste upravo rusku naftu u ofanzivi čiji je cilj da se oslobode teritorije koje su zauzele ruske trupe.

Niža cena

Nemački dnevnik Handelsblat prenosi da Ukrajina koristi rusku naftu koja je prerađena u rafinerijama u Mađarskoj i Turskoj kao pogonsko gorivo za svoje i zapadne tenkove.

- Mađarski naftni gigant "Mol" je duplirao svoju prodaju Ukrajini u poslednjih šest meseci - navodi nemački list, pozivajući se na izveštaj ukrajinskih carinika i dodaje:

- Budući da "Mol" veliki deo nafte nabavlja upravo iz Rusije, ukrajinska ratna mašinerija bi sada prvenstveno trebalo da koristi upravo tu naftu. Iako je mađarska članica Evropske unije, vlasti u Budimpešti su uspele da obezbede specijalan status za uvoz sirove nafte iz Rusije, i to preko gasovoda koji idu upravo preko Ukrajine. Zbog toga što ima pristup ruskoj nafti i nije ugrožen sankcijama EU, mađarski "Mol" sada može ukrajinskoj strani da ponudi naftu i druge proizvode po nižim cenama od drugih evropskih kompanija.

Pre početka sukoba Ukrajina je obezbeđivala 30 odsto domaćih potreba "crnog zlata" preko rafinerije "Kremenčug" u regionu Plotave, a ta nafta je uvožena iz Azerbejdžana. Međutim, ova rafinerija je teško oštećena u ruskim raketnim udarima u aprilu 2022. i dosad je obnovljen tek deo kapaciteta.

Železnica i brodovi

Iako Ukrajina što se nafte tiče u potpunosti zavisi od uvoza, uprkos ratu, u zemlji nema nestašice, ističe nemački dnevnik. Dizela ima dovoljno i za tenkove i za oklopna vozila, nakon što su zapadne zemlje prošle zime poslale velike količine nafte kako bi se obezbedilo funkcionisanje energetskog sistema posle ruskih udara na elektromrežu.

- Isporuke goriva se uglavnom vrše železnicom preko Poljske. Ono dolazi iz Slovačke i Mađarske gasovodima i naftovodima, a iz Rumunije dizel stiže brodovima pa se prebacuje na železnicu - kaže Mihal Paškovski iz Instituta centralne Evrope (IES) u Lublinu.

Prošlog decembra SAD i zemlje članice Grupe 7 su uvele ograničenje na izvoz ruske nafte i naftnih proizvoda ukoliko se prodaju za manje od 60 dolara po barelu. Rusija je odgovorila smanjenjem proizvodnje i zabranom izvoza u neprijateljske zemlje.

Tri dana u Severnoj Koreji

Šojgu u poseti kod Kima

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu započeo je juče trodnevnu posetu Severnoj Koreji, objavili su rusko ministarstvo obrane i severnokorejski državni mediji. Severna Koreja je jedna od nekolicine zemalja koje su pokazale direktnu podršku ruskoj invaziji na Ukrajinu i koja je okrivila SAD i zapadne zemlje za rat.

Poseta, organizovana povodom obeležavanja 70-godišnjice završetka Korejskog rata, pomoći će u jačanju vojnih veza dve zemlje, saopštilo je rusko ministarstvo obrane. U Pjongjang je stigla i visoka delegacija kineske vlade.

UKRATKO

- Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je zakon o zabrani operacija promene pola u Rusiji

- Ukrajinske vlasti tvrde da su oborile sve dronove kojima su ruske trupe napale Kijev tokom prethodne noći

- Ukrajinska strana tvrdi da je imala uspeha u borbama u okolini Bahmuta

- Kod nuklearne elektrane Zaporožje pronađene su protivpešadijske mine, tvrdi osoblje Međunarodne agencije za atomsku energiju

- Ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov najavio je nove napade na Krim

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja