RUSKI MINISTAR ODBRANE U SEVERNOJ KOREJI: Da li je Šojgu došao po vojnu pomoć u Pjongjang?
Doček na nivou: Sergej Šojgu po dolasku u prestonicu Severne Koreje, Foto: EPA/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE / HANDOUT

Obeležavanje 70 godina od kraja Korejskog rata

RUSKI MINISTAR ODBRANE U SEVERNOJ KOREJI: Da li je Šojgu došao po vojnu pomoć u Pjongjang?

Planeta -

Visoka ruska delegacija predvođena Sergejom Šojguom, minstrom spoljnih poslova, doputovala je u Pjongjang, prestonicu Severne Koreje, što je prva poseta još od početka pandemije.

Kao zvanični razlog posete navodi se današnje obeležavanje 70-godišnjice od završetka Korejskog rata.

Jača vojna saradnja

U Pjongjang je juče doputovala i kineska delegacija koju predvodi Li Hongdžong, član Politbiroa Komunističke partije.

- Zvanična ceremonija dočeka ruske delegacije održana je na međunarodnom aerodromu Sunan uz učešće jedinice počasne garde Korejske narodne armije - navela je zvanična severnokorejska novinska agencija KCNA u saopštenju.

U Pjongjangu se danas očekuje velika vojna parada. Severna Koreja zatvorila je svoju granicu početkom 2020. godine za svu trgovinsku i diplomatsku razmenu, čak i s glavnim ekonomskim i političkim partnerima Kinom i Rusijom. Državni mediji nisu naveli da li će posete delegacija ovih zemalja dovesti do promene u politici Severne Koreje.

- Rusija i Severna Koreja planiraju da ojačaju odbrambenu saradnju - rekao je juče ruski ministar Šojgu nakon razgovora sa svojim severnokorejskim kolegom u Pjongjangu i dodao:

- Uveren sam da će današnji razgovori doprineti jačanju saradnje između naših ministarstava obrane.

Ruski mediji su preneli da se Šojgu juče ujutru sastao sa severnokorejskim kolegom Kang Sun Namom.

Kina se oglasila

Američka obaveštajna služba već duže vremena sugeriše da Rusija kupuje oružje i municiju od Severne Koreje, piše Skaj njuz. Zvanična Moskva i Pjongjang su demantovali optužbe iz Sjedinjenih Država. Spekuliše se da je Rusiji potrebna artiljerijska municija jer se njeno naoružanje zasniva na oružju koje je proizvedeno u nekadašnjem SSSR.

Kina je objavila u ponedeljak da strogo sprovodi sankcije koje su UN uvele Severnoj Koreji, reagujući na pismo Grupe sedam, Evropske unije i drugih koji su pozvali Peking da spreči Pjongjang da zaobilazi sankcije korišćenjem kineskih teritorijalnih voda. UKRATKO

- Stejt department je potvrdio da će Ukrajini poslati vojnu pomoć u vrednosti od 400 miliona dolara

- Ukrajina tvrdi da je dvoje dece poginulo u ruskom raketiranju kasetnom municijom u regionu Donjecka

- Ukrajinski predsednik Zelenski je poručio da korupcija i izdaja neće biti tolerisani, posle hapšenja dvojice zvaničnika

- U Rusiji je granica za služenje vojnog roka podignuta sa 27 na 30 godina

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track