A OD PUTINA HELIKOPTER: Predsednik Zimbabvea posle besplatnog žita dobio baš veliki poklon (FOTO, VIDEO)
Foto: Vyacheslav Prokofyev / Sputnik / Profimedia, Alexander Galperin / Sputnik / Profimedia

samit rusija-afrika u sankt peterburgu

A OD PUTINA HELIKOPTER: Predsednik Zimbabvea posle besplatnog žita dobio baš veliki poklon (FOTO, VIDEO)

Planeta -

Ruski predsednik Vladimir Putin poklonio je helikoper Emersonu Mnangagvi, predsedniku Zimbabvea, objavila je danas vlada te zemlje.

Mnangagva je među afričkim zvaničnicima koji učestvuju na dvodnevnom samitu Rusija-Afrika u Sankt Peterburgu, koji se, kako navodi AFP, smatra testom podrške Putinu posle ruske invazije Ukrajine.

- Njegova ekscelencija predsednik Putin poklonio je predsednički helikopter njegovoj ekscelenciji predsedniku Emersonu Dambudzou Mnangagvi - objavilo je zimbabveansko Ministarstvo informisanja putem društvenih mreža.

Samit, Samit Rusija-Afrika, helikopter, poklon
foto: Alexander Galperin / Sputnik / Profimedia

Objavljena je i slika predsednika Mnangagve kako sedi u kabini i silazi niz stepenice letelice.

- Ta ptica će uskoro biti na našem nebu - naveo je portparol vlade u Harareu na Tviteru.

Samit, Samit Rusija-Afrika, helikopter, poklon, Vladimir Putin, Emmerson Mnangagwa
foto: Vyacheslav Prokofyev / Sputnik / Profimedia

Lideri Zimbabvea su pod američkim i evropskim sankcijama zbog korupcije i kršenje ljudskih prava.

Mnangagva (80), koji pokušava da bude reizabran na izborima narednog meseca, već dugo pripisuje ekonomske teškoće zemlje tim sankcijama. Prema analitičarima izbori će biti vrlo tesni.

- Žrtve sankcija treba da sarađuju - rekao je Mnangagva stojeći ispred helikoptera, u videu koji je objavilo njegovo ministarstvo informisanja.

Putin je naveo Zimbabve među šest afričkih zemalja koje će dobiti besplatno žitarice od Rusije posle povlačenja Kremlja iz sporazuma koji je omogućavao izvoz ukrajinskih žitarica preko Crnog mora.

Ruski predsednik je ranije danas na plenarnoj sednici samita Rusija-Afrika kazao da Moskva pažljivo razmatra afričke predloge za pronalaženje rešenja za oružani sukob u Ukrajini.

CNN i Politiko su objavili da je Jevgenij Prigožin, osnivač privatne vojne kompanije "Vagner" i vođa propale prošlomesečne pobune protiv Kremlja, viđen na marginama tog samita u Putinovom rodnom gradu, gde se sastao s afričkim zvaničnicima.

Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

(Kurir.rs/Beta/CNN/Politico)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track