MEDVEDEV OPET OŠTAR: Preziremo Međunarodni krivični sud i želimo mu što skoriju i bolnu smrt!
Foto: RTS Printscreen

MEDVEDEV OPET OŠTAR: Preziremo Međunarodni krivični sud i želimo mu što skoriju i bolnu smrt!

Planeta -

Nalozi, tužioci, procesi protiv Rusije su obična lakrdija koja zabavlja neprijatelje Rusije, ali to su principijelno opasne igre i mogu u nekom trenutku da postanu casus belli, tj. razlog za rat, napisao je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev na Telegramu.

"Sudije ubogog Međunarodnog krivičnog suda (MKS) nastavljaju da pravdaju svoju neizvodljivu, a samim tim i opasnu po svetski mir, odluku da izdaju nalog za hapšenje predsednika Rusije", ukazao je.

Pritom, neprijatelji Rusije nisu marili za principe međunarodnog prava i osnovna pravila međunarodnih odnosa, dodao je i objasnio da se delovanje međunarodnih sporazuma ne odnosi na one države koje nisu njegove potpisnice.

"To je kamen temeljac prava međunarodnih ugovora, i ugovornog prava uopšte", naglasio je.

U skladu sa Bečkom konvencijom iz 1969. godine, ako ugovor predviđa obaveze za treće države, onda je neophodan jasan i izričit pristanak ovih zemalja da ispune takve obaveze, nastavio je.

"Naša zemlja nema nikakve veze sa Rimskim statutom MKS i nije u obavezi da sarađuje sa njim. Njegove odluke su za nas beznačajne sve dok dobrovoljno ne postanemo članovi ove organizacije. A to se nikada neće dogoditi. Preziremo MKS i želimo mu što skoriju i bolnu smrt od nesposobnosti i nemoći", napisao je.

Prema njegovim rečima, argumenti koje koriste haške birokrate predstavljaju neviđenu zloupotrebu mandata koji im je dat Rimskim statutom. "Očigledno su planirali da preprave osnovne principe međunarodnog prava", iako su samo sudije, a ne zakonodavci, dodao je.

Zaboravili su da je uloga sudije da sprovodi zakon, a ne da ga donosi, ukazao je i citirao latinsku izreku "iudicis est ius dicere, non dare" (dužnost je sudije da primenjuje pravo, a ne da ga stvara).

Jedan od argumenata kojima se služe u MKS-u je da "akcije suda 'indirektno podržavaju' i članice Saveta bezbednosti UN, jer 'nikada nisu imale primedbe na ulogu suda, njegov mandat ili međunarodne kvalifikacije'", napisao je Medvedev i odmah demantovao.

"Haške drolje, pardon, 'Temidine sluge', opet imaju poteškoća sa elementarnim računom i sa sopstvenim pamćenjem. Među državama koje ne priznaju jurisdikciju MKS-a su tri stalne članice Saveta bezbednosti UN. To su Rusija, Kina i SAD", istakao je Medvedev.

Amerika je još 2002. godine donela zakon o zaštiti američke vojske, na osnovu kog SAD zadržavaju pravo da upotrebe vojnu silu za oslobađanje bilo kog američkog državljanina ili američkog saveznika pritvorenog na teritoriji treće države po nalogu MKS-a, podsetio je.

Kurir.rs/RT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track