"TRAMP JE NA VREME UPOZORIO NA KOMUNISTE IZ PEKINGA" Obradović o 'kineskom' upadu u Majkrosoft sistem: Oni to rade od 90-ih
Darko Obradović, Foto: Kurir Televizija, Shutterstock

kurir tv

"TRAMP JE NA VREME UPOZORIO NA KOMUNISTE IZ PEKINGA" Obradović o 'kineskom' upadu u Majkrosoft sistem: Oni to rade od 90-ih

Planeta -

Američki zvaničnici traže kineski malver skriven u različitim odbrambenim sistemima koji bi mogao da poremeti vojnu komunikaciju i operacije snabdevanja, objavio je u Njujork Tajms.

Administracija veruje da je zlonamerni kompjuterski kod sakriven unutar mreža koje napajaju vojne baze strujom, vodom i za kontrolu komunikacije.

Ovo otkriće povećalo je zabrinutost da bi hakeri mogli „ometati američke vojne operacije u slučaju sukoba“, navodi Tajms.

A, dve države su sve više u sukobu oko Tajvana, kao i zbog akcija Kine u Indo-Pacifiku.

Kakve mogu biti posledice hakerskih napada na odbrambeni sistem?

Darko Obradović, iz Centra za stratešku analizu razgovarao je sa voditeljkom jutarnejg programa Redakcija o dešavanjima na relaciji Kina-SAD-Tajvan.

Darko Obradović
foto: Kurir tv

Kina sprovodi špijunažu od 90-ih godina na ovamo, započinje razgovor Obradović.

- Radi se o napadu na vojnu infrastrukturu i takav trend je kontinuiran. Sve žele da iskoriste za svoje geopolitičke ciljeve, a ovim mogu da parališu i život civila. Problem je u tome što pristupom u infrastrukturu bave se tehnološkom špijunažom i intelektualnom krađom - rekao je Obradović i naveo najopasnijim falsifikovanje ključa za Majkrosoft softver.

02:19

TRAMP JE NA VREME UPOZORIO NA KOMUNISTE IZ PEKINGA Obradović o kineskom upadu u SAD -Majkrosoft sistem: Ovo je veoma OPASNO...

- Ono što je ovde opasno jeste da su uspeli da falsifikuju ključ sigurnosti za "Microsoft" aplikaciju i time je omogućen ulaz u Ministarstvo ekonomije. S tim u vezi, napad je jako bitan, jer on ukazuje da je Kineska obaveštajna služba imala insajdera iznutra, ili da je neko ukrao ključ... I ako je tako, onda je Donald Tramp apsolutno bio u pravu, kada je rekao da komunisti iz Pekinga moraju biti odsečeni, po pitanju dostupnosti tehnologija, jer prave štetu Americi u vrednosti od 300 milijardi dolara - smatra Obradović.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

01:03

KINA POSTAJE SUBJKET PRED KOJIM JE VELIKA KRIZA Radenović: Zastrašujući koncept budućeg ratovanja, SUKOB PLANETARNIH RAZMERA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track