"KINA TVRDI DA SU SAD I NJIHOVA VLADA NAJVEĆI LOPOVI U SAJBER PROSTORU" Ljuban Karan: Oni su na udaru hakera iz DVA RAZLOGA
Ljuban Karan, Foto: Kurir Televizija, Shutterstock

hakerski napadi

"KINA TVRDI DA SU SAD I NJIHOVA VLADA NAJVEĆI LOPOVI U SAJBER PROSTORU" Ljuban Karan: Oni su na udaru hakera iz DVA RAZLOGA

Planeta -

Hakerski napadi postali su sastavni deo obaveštajnog rada širom sveta, što se sa zabrinutošću posmatra i u malim zemljama, uključujući i Srbiju.

Gospodin Ljuban Karan, potpukovnik kontraobaveštajne službe, u penziji , ističe važnost ovog fenomena i razgovara o značaju odbrane od tih napada, povodom napada kineske obaveštajne službe na Majkrosoft sistem Amerike.

- Hakeri i hakerske grupe su na meti obaveštajnih službi iz dva razloga:

Prvo, angažuju ih za obaveštajne svrhe i izvršavanje obaveštajnih zadataka ili smernica. Drugo, ti isti hakeri predstavljaju potencijalnu opasnost ukoliko ih upotrebi neka druga država ili organizacija - rekao je Karan.

Svetske obaveštajne službe proširuju svoje kapacitete angažovanjem hakera kako bi u digitalnom svetu ostvarile prednost nad drugim zemljama. Ovaj trend nije rezervisan samo za velike obaveštajne agencije, već i manje države shvataju važnost pridruživanja ovoj borbi, posebno kad je reč o sajber odbrani.

Ljuban Karan
foto: Kurir tv

Potpukovnik Karan naglašava da je sajber odbrana neophodna kako bi se sprečilo neovlašćeno pristupanje i ometanje od strane hakerskih grupa.

- Sve zemlje, bez obzira na veličinu, treba da budu spremne na potencijalne sajber napade i da razvijaju strategije za efikasnu odbranu - dodao je.

Kada je reč o najmoćnijim svetskim silama, kao što su Sjedinjene Američke Države i Kina, potpukovnik Karan je istakao da su obe zemlje već dugo uključene u korišćenje hakerskih kapaciteta u obaveštajne svrhe.

- One su prve prepoznale važnost digitalnih tehnologija i primenile ih u obaveštajnom radu - objasnio je.

Međutim, iako su napadi na ove velike sile često zastupljeni u medijima, manje je poznato o napadima na druge države i njihovim odgovorima na te pretnje.

- Velike sile imaju moćniju medijsku strukturu koja ih čini češće vidljivim u javnosti - rekao je Karan - to ne znači da manje zemlje ne doživljavaju slične napade, već se njihove reakcije i izazovi retko prepoznaju na globalnoj sceni - istakao je.

03:55

LJUBAN KARAN O KINESKOM HAKERSKOM NAPADU NA KINU

Što se tiče Kine, gospodin Karan napominje da su odgovorili na optužbe o sajber špijunaži.

- Kina tvrdi da su Sjedinjene Američke Države i njihova vlada najveći lopovi u sajber prostoru - izjavio je.

Bez obzira na razliku u moći i resursima, važno je da svaka država shvati pretnje koje dolaze iz digitalnog sveta i radi na efikasnoj sajber odbrani kako bi zaštitila svoje interese i građane.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

02:19

TRAMP JE NA VREME UPOZORIO NA KOMUNISTE IZ PEKINGA Obradović o kineskom upadu u SAD -Majkrosoft sistem: Ovo je veoma OPASNO...

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track