KOMANDANT DUH SEJE SMRT KOD BAHMUTA! Jeziva ispovest vođe snajperista: Ubili smo 524 ruska vojnika, doneli smo teror, nemaju mira
Foto: YouTube/ BBC News

surovo

KOMANDANT DUH SEJE SMRT KOD BAHMUTA! Jeziva ispovest vođe snajperista: Ubili smo 524 ruska vojnika, doneli smo teror, nemaju mira

Planeta -

Ukrajinski snajperski tim pod nazivom "Duhovi Bahmuta" navodno je ubio 524 ruska vojnika u poslednjih šest meseci.

Vođa jedinice od 20 vojnika, čiji je tajni pozivni znak Duh, tvrdi da je lično u tom periodu izbrojao 76 ubijenih neprijateljskih vojnika. Tim koristi istu pušku kao britanske specijalne snage, a neke od Duhova obučavali su najbolji snajperisti Velike Britanije. Najmlađi član tima je iz tog razloga poznat kao Britanac.

Sva njihova ubistva verifikovana su pomoću video snimaka snimljenih noćnim nišanima. Snajperisti deluju u tišini tako da njihove visoko vredne mete nemaju šanse da se zaklone.

Vođa jedinice otkrio je šokantne brojke za CNN. Ukupan broj likvidacija koji se pripisuje Duhovima, posebno njihovom komandantu, može da se poredi sa nekim od najsmrtonosnijih snajperista svih vremena.

Tokom četiri obilaska Iraka američki snajperista Kris Kajl usmrtio je više od 160 neprijatelja. Američki snajperista Adelbert Valdron brojao je do 109 za osam meseci u Vijetnamu. Tokom Drugog svetskog rata finski snajperista kodnog imena Bela smrt navodno je usmrtio više od 500 protivnika za 100 dana borbe protiv sovjetske Crvene armije.

- Imali smo dobre rezultate i doneli teror Rusima u Bahmutu. Možete se sakriti od artiljerije, ali ne i od snajpera. Rusi su došli ovde u našu zemlju. Mi oslobađamo našu zemlju. Puška me nikad nije izneverila. Nikad ne izneveri. Svaka misija može biti naša poslednja, ali mi činimo plemenito delo - navodi vođa jedinice za CNN.

Duhovi deluju noću i obično se približavaju svojim ciljevima peške kako bi napravili manje buke. Snajperista i njegov posmatrač često moraju da čekaju po nekoliko sati da se meta pojavi u njihovim nišanima za noćno osmatranje.

Njihove misije zahtevaju hrabrost koja oduzima dah jer ruske artiljerijske granate često eksplodiraju u blizini mesta gde se nalaze. Ne smeju da se pomeraju jer rizikuju da budu viđeni ili da naiđu na minska polja. Timovi po dvoje se zatim povlače sledećeg jutra i vraćaju u svoju tajnu bazu. Kamp je u dometu ruske artiljerije, a putevi u blizini su prepuni olupina bombardovanih vozila.

Nisu svi Duhovi tako prijatni da dele svoje podatke o likvidacijama.

Drugi iz tima, Kuzija, koji je pre rata bio radnik u fabrici, ne ponosi se brojkama.

- Ne mogu to da vam kažem. Nije u redu. Nije to nešto čime treba da se ponosiš. Kad sam bio civil nisam voleo oružje, međutim, sada sam morao da uzmem oružje da odbranim svoju zemlju. Naravno da se bojim. Samo budala se ne bi bojala - navodi Kuzija.

Ukrajinske snage su poslednjih meseci ostvarile značajne teritorijalne prednosti oko Bahmuta, a Duhovi su odigrali ključnu ulogu.

Grad, koji ima pre simboličku, a ne stratešku vrednost za obe strane skoro je u potpunosti sveden na ruševine. Duhovi liniju fronta koja prolazi kroz Bahmut nazivaju "ivicom postojanja".

Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške.

Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

(Kurir.rs/Dejli mejl)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track