VARNICE IZMEĐU POLJSKE I BELORUSIJE: Poljaci zbog helikoptera šalju još vojnika na granicu
Foto: Shutterstock

VARNICE IZMEĐU POLJSKE I BELORUSIJE: Poljaci zbog helikoptera šalju još vojnika na granicu

Planeta -

Poljsko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da će poslati još vojnika na granicu sa Belorusijom pošto je utvrdilo da su dva beloruska helikoptera narušila vazdušni prostor Poljske.

- Ustanovljeno je da je danas, 1. avgusta 2023. godine, došlo do narušavanja poljskog vazdušnog prostora od strane dva beloruska helikoptera koja su izvodila obuku u blizini granice - piše u saopštenju ministarstva. Dodaje se da je beloruska strana prethodno obavestila poljsku stranu o održavanju obuke.

Navodi se da se incident dogodio u oblasti Bjalovježe na veoma maloj nadmorskoj visini, zbog čega radarski sistemi Oružanih snaga Poljske nisu odmah zabeležili narušavanje. Marijuš Blaščak, ministar odbrane, naredio je povećanje broja vojnika na granici i izdvajanje dodatnih snaga i resursa, uključujući borbene helikoptere, poručuju iz poljskog ministarstva.

U saopštenju se dodaje da je NATO obavešten o incidentu, kao i da će ministarstvo pozvati beloruskog ambasadora da objasni kako je došlo do incidenta. Iz poljskog ministarstva odbrane podsećaju da su Rusija i Belorusija nedavno "intenzivirale hibridne aktivnosti protiv Poljske".

Belorusko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da njihovi helikopteri nisu narušili vazdušni prostor Poljske, dodavši da je reč o optužbama koje imaju za cilj da se opravda gomilanje snaga na granici sa Belorusijom.

- Optužbe za povredu poljske granice od strane helikoptera Mi-24 i Mi-8 beloruskog ratnog vazduhoplovstva su nategnute i imaju za cilj opravdavanje gomilanja snaga i sredstava na beloruskoj granici - navodi se u saopštenju beloruskog Ministarstva na Telegramu. Dodaje se da su Oružane snage Poljske jutros saopštile da nisu zabeležile narušavanje vazdušnog prostora.

- Do večeri, očigledno nakon konsultacija sa svojim prekookeanskim gospodarima, već su javili da je 'narušen na veoma maloj visini zbog čega ga radarski sistemi nisu zabeležili - navode iz Ministarstva odbrane Belorusije.

Kurir.rs/Blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track