"ŠPIJUNAŽA JE JEDINA LEGALNA KRAĐA" Antonović o smelim potezima Kine: Imaju strah od špijunaže još od američke krađe ATOMSKE BOMBE
Foto: Shutterstock, Kurir TV

kurir tv

"ŠPIJUNAŽA JE JEDINA LEGALNA KRAĐA" Antonović o smelim potezima Kine: Imaju strah od špijunaže još od američke krađe ATOMSKE BOMBE

Planeta -

Berlin je upozorio na rizik naučne špijunaže od strane kineskih studenata u Nemačkoj, pošto je Amerika upozorila na rizik od kineskih hakera.

Njujork tajms je preneo neimenovane američke zvaničnike, koji su rekli da se traži kineski malver u različitim sistemima.

A sada nemačka ministarka obrazovanja poziva na budnost zbog rizika naučne špijunaže.

Ratomir Antonović
foto: Kurir tv

Ratomir Antonović, stručnjak za bezbednost razgovarao je o ovim dešavanjima u jutarnjem programu "Redakcija" sa voditeljkom Oljom Lazarević.

On podseća na strah Nemaca koji datira još iz Drugog Svetskog rata.

- Zna se da oni imaju strah od špijunaže još od Drugog Svetskog rata, Amerika je kupila patent od onoga koji je izmislio atomsku bombu. Tako da ima naučne špijunaže. Kinu ne treba zanemariti jer je njima posebno značajna nauka i ta špijunaža daje dobre rezultate - smatra Antonović, koji ističe da se upravo time dobijaju ratovi.

02:14

ŠPIJUNAŽA JE JEDINA LEGALNA KRAĐA

Dao je osvrt na kinesku lojalnost svojoj državi.

- Kinezi su obavezani i odani svojoj državi i ne odaju informaciju iz svoje zemlje, a pritom ih pažljivo prikupljaju u stranim zemljama. Kineska obaveštajna služba i te kako radi na obrazovanju svojih kadrova, ima špijuna i među studentima i među naučnim radnicima i ne zna se ko je špijun... Tako da, Kina je aktivna po tom pitanju, jer mnogo ulaže u nauku i obrazovanje... - kaže Antonović i podvlači:

- Špijunaža je jedina legalna krađa.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

00:48

NOVA DEONICA ĆE POBOLJŠATI BEZBEDNOST U SAOBRAĆAJU! Božović o svim benefitima novog projekta: Smanjiće se gužve u vreme turizma

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track