SPASIĆ: BRIKS još nije alternativa Zapadu, ima veliki potencijal, ali i mnogo izazova na tom putu
Foto: Kurir TV, Shutterstock

geopolitika

SPASIĆ: BRIKS još nije alternativa Zapadu, ima veliki potencijal, ali i mnogo izazova na tom putu

Planeta -

Zoran Spasić, predsednik Centra za bezbednosnu i međunarodnu politiku, navodi da BRIKS još nije direktna alternativa Zapadu.

- Dok su zemlje BRIKS-a istakle obećanje u preoblikovanju globalnog političkog i ekonomskog pejzaža, važno je priznati da to još nije direktna alternativa Zapadu. Zapadni blok sa svojim dugogodišnjim institucijama odnosno ekonomskom dominacijom i širokim savezima ima jedinstven uticaj na svetskoj sceni - navodi Spasić.

Dodaje da BRIKS nesumnjivo okuplja velike ekonomije u razvoju, koje imaju značajan potencijal, ali da nekoliko izazova ostaje na putu da postane prava alternativa.

- Ono što Zapad čini jakim je identičan sistem vrednosti i visok kvalitet života. Zapadne nacije imaju duboko ukorenjene istorijske veze, zajedničke vrednosti i integrisane sisteme koji doprinose njihovom globalnom uticaju. Pored toga, složenost usklađivanja različitih interesa zemalja BRIKS-a, od kojih svaka ima različite političke programe i ekonomske strukture, predstavlja značajnu prepreku. Iako je BRIKS svakako napravio korake u saradnji i dijalogu, njegov uticaj na globalnu arenu se još razvija. Ekonomske razlike, različite političke ideologije i različiti nivoi razvoja među njenim članovima, mogu ometati njihovo ujedinjenje. Zapad i dalje ima apsolutnu kontrolu nad međunarodnim institucijama, politikama i finansijskim sistemima - navodi Spasić.

Predsednik Centra za bezbednosnu i međunarodnu politiku kaže i da je od suštinske važnosti pristupiti međunarodnim pitanjima otvorenog uma uzimajući u obzir različite perspektive i tražeći pouzdane izvore.

- Dok se krećemo po zamršenoj mreži međunarodne politike i ekonomije, ključno je priznati da je tranzicija sa uspostavljenog zapadnog poretka na raznovrsniji globalni pejzaž nijansirano putovanje koje zahteva vreme i saradnju. BRIKS možda još nije alternativa, ali neosporno dodaje važan aspekt međunarodnoj zajednici koja se stalno razvija. Zapamtite, svako gledište ima svoj kontekst, a istine ponekad mogu biti složene. Od suštinske je važnosti pristupiti međunarodnim pitanjima otvorenog uma, uzimajući u obzir različite perspektive i tražeći pouzdane izvore. Setimo se da otvoreni dijalog, zasnovan na tačnim informacijama, otvara put za plodne pregovore i saradnju. Kao odgovoran čovek, pridržavam se principa istinitosti kada govorimo o geopolitičkoj sceni. Hajde da inspirišemo druge da učine isto, stvarajući svet u kome diplomatija i saradnja napreduju. Zajedno možemo graditi mostove i tražiti rešenja koja prevazilaze granice i ujedinjuju čovečanstvo - kaže Spasić.

Samit zemalja BRIKS-a biće održan od 22. do 24. avgusta, a događaju će prisustvovati i čelnici Narodne Republike Кine, Brazila i Indije.

Briks čine Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track