STRAŠNE POSLEDICE POPLAVA U SLOVENIJI! Premijer: Šteta će iznositi nekoliko milijardi evra!
Foto: AP

STRAŠNE POSLEDICE POPLAVA U SLOVENIJI! Premijer: Šteta će iznositi nekoliko milijardi evra!

Planeta -

Šteta posle katastrofalne poplave dostićiće nekoliko milijardi evra, rekao je premijer Slovenije Robert Golob u emisiji Odmevi na Televiziji Slovenija. Vlada će se u utorak fokusirati na novi paket mera, takođe direktno za građane. Na stolu će se naći i pitanje novog rebalansa ovogodišnjeg budžeta. Samo za intervenciju država će izdvojiti preko 100 miliona evra.

„Nećemo gledati na troškove za uspostavljanje osnovne infrastrukture“, bio je jasan premijer Robert Golob. Vlada je ovo uveravanje dala načelnicima pogođenih područja, u utorak će se sastati i sa sva tri opštinska udruženja na temu vanrednih mera. Prema Golobovim rečima, oni žele da rade ruku pod ruku sa opštinama, a da pritom vode računa i o ljudima.

Slovenija, poplava, poplave, kuća
foto: Printscreen YouTube

Prema najavama premijera, na sednici vlade u utorak biće na stolu paket koji će direktno pomoći pogođenima. Za ovu namenu opštine bi obezbedile zemljište i opremile ga komunalnim objektima, dok bi država izgradila tipske montažne objekte i stavila ih na raspolaganje ugroženim porodicama, prenosi N1 Slovenija.

To bi trebalo da se desi za nekoliko meseci, a takvu pomoć će država omogućiti izmenom zakonodavstva.

„Želimo da danas pokažemo ljudima rešenje“, rekao je premijer i dodao da vreme za akciju ne treba da se računa u mesecima i godinama, već u danima i nedeljama. Neophodno je vratiti poverenje ljudi u zemlju i budućnost, dodao je on.

Slovenija
foto: AP

Podrazumeva se da će u tu svrhu dodatno izmeniti zakon o otklanjanju posledica elementarnih nepogoda. Predlog njegovih izmena u pogledu avansa budžeta opštinama pogođenim nevremenom Vlada je već prihvatila u subotu , a očekuje se da će ga Narodna skupština razmotriti u sredu. Ministri će, prema Golobovim rečima, razgovarati i o merama koje su već danas predstavljene za pomoć privredi i koracima za obnovu javne infrastrukture.

Tema sednice Vlade trebalo bi da bude i drugi pregled budžeta za ovu godinu, jer će ove godine, prema rečima premijera, morati da bude obezbeđeno oko 100 miliona evra. Istovremeno, u pripremi izmena budžeta za 2024. moraće da se nađe više od 100 miliona evra.

„Šteta će iznositi nekoliko milijardi evra“, izneo je premijer poslednje procene. Prema njegovim rečima, za efikasnu sanaciju biće potrebno „sve učiniti i strugati gde god je to moguće“, i dobiti što više sredstava iz evropskih fondova i pomoći iz inostranstva. Vlada će razmotriti i pomoć iz fonda solidarnosti i drugih evropskih mehanizama.

Slovenija, nevreme
foto: EPA/Ziga Zivulovic Jr

Golob je podsetio na već dobijenu i obećanu pomoć iz inostranstva – od humanitarne pomoći i hrane do teške mehanizacije i građevinske opreme, zajedno sa stručnjacima. Međunarodni mehanizmi su dokazali da solidarnost funkcioniše“, rekao je prvi ministar.

U sredu će predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen , između ostalih , posetiti pogođena područja, uključujući i Črnu na Korošku, kako bi stekla bolju predstavu o katastrofi, podsetio je Golob. Pošto će se zemlja sa sanacijom uhvatiti u koštac, premijer veruje da će to uspeti, a uz međunarodnu pomoć, smatra, kadrovski će biti moguće lakše izvršiti sanaciju.

Kurir.rs/N1 Slovenija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track