FRANCUSKE SNAGE NAPALE NIGER? Vojna hunta tvrdi da su na meti položaji nacionalne garde PODIGNUTA UZBUNA ŠIROM ZEMLJE
Foto: ISSOUF SANOGO / AFP / Profimedia

oglasili se pučisti

FRANCUSKE SNAGE NAPALE NIGER? Vojna hunta tvrdi da su na meti položaji nacionalne garde PODIGNUTA UZBUNA ŠIROM ZEMLJE

Planeta -

Pobunjenici u Nigeru tvrde da je francuska vojska navodno napala pripadnike nacionalne garde i narušila vazdušni prostor zemlje.

- Položaji Nacionalne garde Nigera našli su se u 6.30 sati na meti napada francuskih snaga - rekao je Amadu Abdraman iz Nacionalnog saveta za odbranu otadžbine formiranog nakon puča koji međutim nije izneo nikakve dokaze za svoje tvrdnje.

Amdraman tvrdi i da su francuske snage "oslobodile zarobljene teroriste" i poletele vojnim avionom iz Ndžamene čime su "namerno prekinule" svaki kontakt sa kontrolom vazdušnog saobraćaja nakon ulaska u vazdušni prostor Nigera.

Rukovodstvo pobunjenika navodno je naredilo podizanje uzbune širom zemlje.

Mladi ljudi u glavnom gradu Nijameju stvaraju dobrovoljačke odrede za pomoć oružanim snagama zemlje u slučaju invazije grupe zemalja ECOVAS-a, rekao je za RIA Novosti potpredsednik Udruženja za preporod i reformu Umaru Sise Bulkasum.

CNN je dan ranije izvestio da su Oružane snage Nigera rasporedile pojačanje u prestonicu Nijamej kako bi se pripremile za moguću vojnu intervenciju.

Francuska radio stanici RFI navela je u utorak da bi intervenciju mogla da predvodi Nigerija uz podršku Segenala, Benina i Obale Slonovače, a da bi armija trebalo da broji 25.000 vojnika.

Pobunjenici u Nigeru su 26. jula objavili da smenjuju Muhameda Bazuma sa mesta predsednika zemlje, zatvaraju granice, uvode policijski čas, suspenduju ustav i zabranjuju političko delovanja partija.

Novi šef države postao je general Abduraman Tijani.

(Kurir.rs/RIA/Foto:Ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track