OGLASILI SE FRANCUZI O NAPADU NA NIGER: Pariz kategorički odbacuje optužbe pučista!
Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

OGLASILI SE FRANCUZI O NAPADU NA NIGER: Pariz kategorički odbacuje optužbe pučista!

Planeta -

Francuske vlasti kategorički odbacuju optužbe pučista, koji su preuzeli vlast u Nigeru, da su narušili vazdušni prostor ove afričke države i "oslobodili teroriste", izvestila je agencija Frans pres (AFP), pozivajući se na izvore u francuskoj vladi.

Let u sredu ujutru, koji je, kako navode pobunjenici, "narušio vazdušni prostor Nigera, koordinirala je i koordinirala nigerska vojska", piše AFP.

Pariz je takođe rekao da "francuske snage nisu oslobodile nijednog teroristu", navodi agencija.

Ranije su pobunjenici, kako prenosi AFP, optužili Francusku za narušavanje vazdušnog prostora Nigera.

Prema vojsci koja kontroliše vlast u Nigeru, francuski vojni avion poleteo je ujutru iz glavnog grada Čada - Ndžamene - i, ulaskom u vazdušni prostor Nigera, prekinuo kontakt sa službom kontrole letenja.

Navodno, avion je bio u vazdušnom prostoru te afričke zemlje više od četiri sata. Niger je zatvorio svoj vazdušni prostor 6. avgusta iz straha od strane intervencije.

Pored toga, pučisti u Nigeru su rekli da je Francuska "namerno pustila teroriste" kako bi se suprotstavili oružanim snagama zemlje.

Prema tvrdnjama pobunjenika, "oslobođeni teroristi su učestvovali na sastanku za pripremu napada na vojne položaje u zoni tromeđe između Nigera, Burkine Faso i Malija".

Kurir.rs/Novosti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track