EKVADOR NAZVAO "NARKO DRŽAVOM" A VIKILIKSU SLAO TAJNA DOKUMENTA Ko je bio ubijeni predsednički kandidat: Otac petoro dece
Foto: EPA/Jose Jacome, EPA/Stringer, AP

uvedeno vanredno stanje

EKVADOR NAZVAO "NARKO DRŽAVOM" A VIKILIKSU SLAO TAJNA DOKUMENTA Ko je bio ubijeni predsednički kandidat: Otac petoro dece

Planeta -

Fernando Vilavisensio, kandidat za predsednika Ekvadora, ubijen je na predizbornom skupu u Kitu u sredu uveče.

Viljavisensio, političar i bivši novinar, bio je među osam kandidata za predsednika na izborima zakazanim za 20. avgust. Ovaj 59-godišnjak je bio kandidat Pokreta za izgradnju Ekvadora.

Bio je jedan od najjačih kritičara bivšeg ekvadorskog predsednika Rafaela Koree i bila mu je određena kazna od 18 meseci zatvora zbog klevete Koree, piše Newsweek.

U svom poslednjem govoru, pre nego što je ubijen, Vilavisensio je obećao okupljenima da će iskoreniti korupciju i zatvoriti "lopove" u zemlji.

Kako se vidi na snimku koji je zabeležio trenutak pucnjave, Viljavisensio je ulazio u automobil u pratnji obezbeđenja, a oko njega su bile i njegove pristalice.

Trenutak pre nego što je pripadnik obezbeđenja zatvorio vrata automobila, začuli su se pucnji.

Kako je kasnije za lokalne medije rekao član njegovog izbornog štaba, Viljavisensio je upucan u glavu i to, prema izjavama svedoka, tri puta.

Osumnjičeni za atentat je takođe ranjen u pucnjavi koja je usledila, i on je kasnije preminuo usled povreda koje je zadobio.

Karijera

Viljavisensio je započeo svoju novinarsku karijeru u El Universo u Gvajakilu i bio je kritičan prema mnogim vladama koje je optuživao za korupciju.

On je 2015. godine poslao Vikiliksu tajne dokumente koji pokazuju da Ekvador koristi italijansku kompaniju za vođenje programa nadzora koji je špijunirao novinare i političke neprijatelje, pored špijuniranja Džulijana Asanža u ambasadi.

Fernando Villavicencio, Ekvador
foto: EPA/Jose Jacome, AP, EPA/Stringer

Njegova parlamentarna kandidatura za izbore 2017. godine bila je odbijena zbog optužbi koje su tada postojale protiv njega. Međutim, kada su te optužbe odbačene, on je mogao da nastavi svoju kampanju ali je ipak na kraju izgubio izbore.

Nakon poraza, uhapšen je pod optužbom za uvredu i špijunažu nakon njegovih kritika administracije predsednika Koree. Pobegao je u Peru, a sve optužbe protiv njega su odbačene 2018. godine. Viljavisensio se ponovo kandidovao za Nacionalnu skupštinu 2021. u okviru Alijanse poštenja, ovog puta osvojivši poslanički mandat.

U septembru 2022. godine, Viljavisensio je tvrdio da je bio meta pokušaja atentata nakon što je njegov dom u Kitu navodno napadnut.

Ubrzo nakon što je Narodna skupština raspuštena, Viljavisensio je najavio svoju kandidaturu za predsednika Ekvadora na izborima 2023. godine . Fokusirao se na rastuću korupciju, nasilje u zemlji i zaštitu životne sredine. Tokom svoje kampanje, nazvao je Ekvador "narko-državom" zbog porasta nasilja.

Bio je poslanik u Nacionalnoj skupštini Ekvadora od 2017. do njenog raspuštanja ranije ove godine.

Pre nego što je ušao na politički teren, bio je poznat po tome što je osudio državnu naftnu kompaniju Petroekvador, u kojoj je ranije radio kao član sindikata.

Bio je oženjen i imao je petoro dece.

(Kurir.rs/Newsweek/Rojters)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track