ISPLIVAO SNIMAK SVETSKE REKORDERKE I NJENOG TIMA I RAZBESNEO SVET: Preskakali teško povređenog planinara dok je umirao (VIDEO)
Foto: Printscreen Twitter

ISPLIVAO SNIMAK SVETSKE REKORDERKE I NJENOG TIMA I RAZBESNEO SVET: Preskakali teško povređenog planinara dok je umirao (VIDEO)

Planeta -

Norvežanka Kristin Harila (38), rekorderka u alpinizmu, kao i njen tim naišli su na osude širom sveta kada je isplivao video snimak na kom navodno preskaču teško povređenog aplinistu. Prema pisanju svetskih medija, video je nastao tokom uspona na pakistansku planinu K2, dok su jurili rekord.

Prošlog meseca, Kristin Harila i Tenjin Šerpa, poznat kao Lama, iz Nepala oborili su rekord za najbrži uspon na svih 14 planinskih vrhova višin od 8.000 metara. Završili su podvig za tri meseca i jedan dan nakon što su se popeli na pakistanski K2, koji se smatra tehnički izazovnijim od Mont Everesta.

Međutim, u javnost je isplivao video koji je izazvao ogorčenje širom sveta. Planinar iz Pakistana Mohamad Hasan (27), otac troje dece, teško je bio povređen tokom uspona na K2, a kasnije je preminuo. Harila je potom objavila snimak u kojem izjavljuje da je "veoma srećna zbog obaranja rekorda ".

Njeni nalozi na društvenim mrežama bili su preplavljeni porukama mržnje i pretnjama, a ona se brzo pravdala rekavši da je "njen tim učinio sve što je bilo moguće da spase nesrećnog čoveka".

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track