RUSKI BROD ISPALIO HITAC UPOZORENJA: Presretnut teretnjak koji je plovio ka ukrajinskoj luci u Crnom moru! PODIGNUT I HELIKOPTER
Foto: EPA-EFE/ALEXEI DRUZHININ / SPUTNIK / KREMLIN

incident

RUSKI BROD ISPALIO HITAC UPOZORENJA: Presretnut teretnjak koji je plovio ka ukrajinskoj luci u Crnom moru! PODIGNUT I HELIKOPTER

Planeta -

Posada ruskog patrolnog broda "Vasilij Bikov" otvorila je vatru upozorenja da bi pregledala teretni brod koji se pod zastavom Palaua kretao ka ukrajinskoj luci Izmail u Crnom moru.

- Patrolni brod "Vasilij Bikov" koji je kontrolisao brodarstvo otkrio je u jugozapadnom delu Crnog mora oko 6.40 sati teretni brod "Sukra Okan" pod zastavom Palaua na putu za ukrajinsku luku Izmail - saopštilo je rusko ministarstvo odbrane.

Кapetan broda navodno nije odgovorio na zahtev da se zaustavi radi provere mogućeg transporta zabranjene robe zbog čega su ruski mornari otvorili vatru upozorenja iz automatskog malokalibarskog oružja kako bi naterali teretno plovilo da se zaustavi.

- U cilju pregleda sa patrolnog broda "Vasilij Bikov" podignut je helikopter Кa-29 sa grupom ruskog vojnog osoblja. Brod je prestao da se kreće, a inspekcijski tim je sleteo na teretni brod - dodaje ministarstvo.

Ministarstvo je pojasnilo da je nakon završetka inspekcije "Sukra Okan" nastavio kretanje ka luci Izmail.

- Brodovi Crnomorske flote nastavljaju da patroliraju u za to određenim područjima - zaključilo je ministarstvo.

Ministarstvo odbrane Rusije, podsetimo, saopštilo je 19. jula, nakon što je dogovor o žitu prekinut i pomorski humanitarni koridor zatvoren, da će se svi brodovi na putu ka ukrajinskim lukama u Crnom moru smatrati potencijalnim prevoznicima vojnog tereta i umešanim u ukrajinski sukob na strani Kijeva.

Saopštenje vojnog resora se odnosilo na pregled brodova koji plove ka lukama Ukrajine.

Rusija je prestala da učestvuje u dogovoru o žitu jer navodno nije sproveden drugi deo paketa sporazuma koji se tiče izvoza ruskog đubriva i drugih proizvoda.

(Kurir.rs/RIA/Foto:Ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja