POMOĆ: Bezos daje 100 miliona dolara za obnovu posle požara na Havajima!
Foto: AP/PhotoCharles Krupa

osniva fond

POMOĆ: Bezos daje 100 miliona dolara za obnovu posle požara na Havajima!

Planeta -

Milijarder Džef Bezos (59), najbogatiji i jedan od najpoznatijih žitelja havajskog ostrva Maui, doniraće 100 miliona dolara pomoći žrtvama požara, u kom je, prema poslednjim podacima, 89 osoba izgubilo život!

U pitanju je najgori šumski požar koji je pogodio Sjedinjene Države u poslednjih sto godina. Ovaj neslavan rekord je dosad držao požar iz 2018. godine u gradiću Paradajz u Kaliforniji, kada je nastradalo 85 osoba.

Istorijski gledano, najviše žrtava u šumskom požaru u Americi bilo je 1918, kada je vatrena stihija u Minesoti i Viskonsinu odnela čak 453 života.

Bezos i njegova devojka Loren Sančez planiraju da osnuju fond za obnovu posle katastrofalnog požara.

Havaji, Požar
foto: AP Rick Bowmer

- Džefu i meni je slomljeno srce zbog onoga šta se dogodilo na ostrvu Maui. Mislimo na sve porodice koje su izgubile svoju imovinu, kao i na zajednicu, koja je razorena. Neposredne potrebe su važne, kao i dugoročna obnova koja će morati da se desi, čak i nakon što splasne velika pažnja. Džef i ja ćemo osnovati fond vredan 100 miliona dolara kao pomoć da Maui stane na noge u narednom periodu - navela je Loren Sančez u saopštenju.

Osnivač i izvršni direktor Amazona poseduje tri zgrade na ostrvu Maui čija je vrednost procenjena na 78 miliona dolara. Bezos, čija se vrednost imovina procenjuje na 162 milijarde dolara, ujedno je i treći najbogatiji čovek na svetu. Apel da se pomogne ugroženima uputili su i glumac Džejson Momoa, koji je iz Honolulua, Barak Obama, bivši predsednik SAD, koji poseduje imanje na Havajima, kao i Pirs Brosnan sa suprugom, koji takođe poseduje kuću na Havajima.

Stotine nestalih

Guverner Havaja Džoš Grin upozorio je da bi broj žrtava mogao znatno da se poveća dok forenzičari nastavljaju posao na identifikaciji žrtava:

- Još imamo na stotine onih koji se vode kao nestali. Nadamo se da je većina njih na sigurnom, u skloništima. Naš fokus je sada na spajanju razdvojenih porodica i medicinsko zbrinjavanje svih kojima je pomoć potrebna - rekao je on.

Kako prenosi BBC, ovaj požar je najgora prirodna katastrofa koja je zadesila Havaje u istoriji. U požaru je najviše stradao grad Lahaina, koji je imao skoro 14.000 stanovnika i gde je više od 80 odsto kuća i zgrada potpuno uništeno ili oštećeno. I oni imaju imanje na Havajima Holivudska elita

Imanje na Havajima poseduje veliki broj holivudskih zvezda, pevača, biznismena... Među njima su voditeljka Opra Vinfri, koja poseduje oko 800 hektara zemljišta upravo na ostrvu Maui, kao i glumac i reditelj Klint Istvud, milijarder Lari Elison, pevač Stiven Tajler, glumac Oven Vilson. Opra, čija je vrednost imovine procenjena na 2,5 milijardi dolara, već 15 godina deo godine provodi na Havajima. U prvim danima nakon požara ona je pomagala evakuisanima koji su smešteni u privremene prihvatne centre.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track