"OVDE SMO, PRIDRUŽI NAM SE": Ruski špijuni uhapšeni u Poljskoj, zalepili stotine propagandnih letaka Vagnera po Varšavi i Krakovu
Foto: AP, Shutterstock, Printscreen

preti im do deset godina zatvora

"OVDE SMO, PRIDRUŽI NAM SE": Ruski špijuni uhapšeni u Poljskoj, zalepili stotine propagandnih letaka Vagnera po Varšavi i Krakovu

Planeta -

Agencija za unutrašnju bezbednost Poljske uhapsila je dvojicu Rusa koji su u Krakovu i Varšavi lepili plakate sa pozivom građanima da se pridruže ruskoj plaćeničkoj vojnoj grupi Vagner.

- Agencija je zajedno sa policijom identifikovala i uhapsila dvojicu Rusa koji su u Krakovu i Varšavi lepili propagandne letke grupe Vagner. Obojica su optuženi, između ostalog, za šapijunažu i smešteni su u pritvor - naveo je na Tviteru Marijuš Kaminjski, poljski ministar unutrašnjih poslova i administracije.

Poljska
Poljskafoto: Shutterstock

Prošle sedmice u Krakovu su se pojavile nalepnice i plakati grupe Vagner sa QR kodom i porukom na engleskom jeziku "Ovde smo, pridruži nam se", a kasnije su takvi plakati i nalepnice osvanuli i u Varšavi.

Kod uhapšenih državljana Rusije nađeno je više od 3.000 propagandnih letaka i plakata grupe Vagner, a prema saznanjima policije u Krakovu i Varšavi uspeli su da postave oko 300.

- Fotografije postavljenih plakata su slali, a kada obave posao trebalo je da dobiju od ruske strane 500.000 rubalja (oko 4.500 evra) i da sredinom avgusta odu iz Poljske - saopštila je kancelarija Kaminjskog koji je koordinator poljskih obaveštajnih službi, a prenela državna novinska agencija PAP.

Vagner
foto: AP

Za krivična dela za koja se terete preti im do deset godina zatvora.

Poljska nastavlja opremanje ograde duž granice sa Belorusijom, visoke 5,5 metara, kamerama i senzorima, a ministar odbrane Marijuš Blaščak šalje tu 10.000 vojnika iz zapadnih i centralnih oblasti Poljske da pomognu u obezbeđenju granice Graničnoj straži, 4.000 vojnika neposredno, dok je 6.000 premešteno na granicu kao rezerva.

Vagner
foto: Printscreen

Poljski premijer Mateuš Moravjecki optužio je Rusiju i Belorusiju da su rusku plaćeničku vojsku poslali u Belorusiju s ciljem da destabilizuje Poljsku, ali i da se ruski plaćenici prerušeni u migrante prebace u Poljsku gde bi izvodili sabotaže i diverzije.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track