ČETVRTA PO REDU: Podignuta optužnica protiv Trampa zbog pokušaja da poništi izbore u Džordžiji
Foto: AP Charlie Neibergall

ČETVRTA PO REDU: Podignuta optužnica protiv Trampa zbog pokušaja da poništi izbore u Džordžiji

Planeta -

Velika porota u američkoj saveznoj državi Džordžija podigla je optužnicu protiv bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa zbog pokušaja da poništi svoj poraz od demokrate Džozefa Bajdena na izborima 2020.

Kako prenosi Glas Amerike, to je četvrta krivična prijava protiv 45. američkog predsednika i druga koja ga tereti da je pokušao da promeni rezultate glasanja 2020.

Optužbe, koje je podigla okružna tužiteljka okruga Fulton Feni Vilis, novi su u nizu pravnih problema za Trampa, koji je favorit u trci za republikansku predsedničku nominaciju pred izbore 2024. godine.

Tužioci su podigli 11 tačaka optužnice protiv Trampa i njegovih saradnika, uključujući falsifikovanje i reketiranje, koje se koriste protiv pripadnika organizovanih kriminalnih grupa.

Pored Trampa, optuženo je još 10 ljudi, uključujući Marka Medouza, bivšeg Trampovog šefa kabineta, i advokate Rudija Đulijanija i Džona Istmana.

Slučaj zbog kojeg su optuženi odnosi se na telefonski poziv 2. januara 2021. u kojem je Tramp vršio pritisak na Breda Rafenspergera, najvišeg izbornog zvaničnika Džordžije, da „pronađe“ dovoljno glasova da preokrene rezultat izbora u toj državi, gde je Tramp izgubio sa malom razlikom. Rafensperger je odbio da to učini.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja