"SVAKOG DANA NALAZIĆEMO DO 20 MRTVIH": Nekadašnja kraljevska prestonica Havaja pretvorena u KREMATORIJUM, ugljenisana tela svuda
Foto: AP Rick Bowmer, EPA Etienne Laurent

OD POŽARA VEĆ STRADALO OKO 100 LJUDI

"SVAKOG DANA NALAZIĆEMO DO 20 MRTVIH": Nekadašnja kraljevska prestonica Havaja pretvorena u KREMATORIJUM, ugljenisana tela svuda

Planeta -

Lahaina, nekadašnja kraljevska prestonica Havaja, sada je krematorijum.

BBC na srpskom navodi da je potvrđeno 99 smrtnih slučajeva, čime su požari u Lahaini postali najsmrtonosniji u SAD u više od jednog veka.

Ali samo tri odsto ugljenisanih ruševina u Lahaini do sada je pretraženo, što izaziva strah da će broj poginulih nastaviti da raste.

Guverner Havaja Džoš Grin upozorava da će ekipe za spasavanje koje sada pretražuju ugljenisane kuće i vozila na Havajima možda pronalaziti još deset do 20 žrtava dnevno.

- Broj nestalih za sada je oko 1.300 - rekao je on.

Havaji
foto: AP Rick Bowmer

Svi stanovnici Lahaine, koja je bila dom za 12.000 ljudi, verovatno su pobegli ili stradali u požaru, dodao je on.

Rekao je da je verovatno da će službama biti potrebno vreme da identifikuju žrtve.

- Teško je nekoga prepoznati - rekao je Grin.

Havaji
foto: EPA Etienne Laurent

Džon Peletije, šef policije okruga Maui, obratio se javnosti u subotu, četiri dana nakon što je veliki požar opustošio zapadnu obalu Havaja.

- Krenemo da kupimo ljudske ostatke i oni se raspadnu. Niko od nas još ne zna koliko ih još ima - kazao je Peletije, koji je bio vidljivo potresen.

Havaji
foto: AP Rick Bowmer

Uporedo sa potragom za preživelima, traje i protest dela stanovnika koji su ljuti što vlasti nisu objavile zvanično upozorenje na vreme, ali i o tome što je na nekim mestima kasnila spasilačka pomoć.

Državni tužilac Havaja najavio je „sveobuhvatnu istragu" o reakciji lokalne vlasti na požare, koju optužuju da nije dovoljno brzo upozorila stanovnike na opasnost. kako su vlasti reagovale na požare.

Havaji
foto: AP Rick Bowmer

Grad Lahaina, koji je sada potpuno spaljen i uništen, godišnje je privlačio oko dva miliona turista.

U 19. veku bio je glavni grad Kraljevine Havaja - države koja je postojala na ostrvima pre pridruživanja Sjedinjenim Državama.

Požari na Havajskim ostrvima počeli su sredinom nedelje.

Havaji
foto: AP Rick Bowmer

Uzrokuju ih ekstremne vrućine i suša, a brzom širenju požara potpomažu jaki vetrovi iz uragana Dora, koji besni nad Tihim okeanom stotinama kilometara južno od ostrva.

Šumski požari na Havajima obično su manji od požara u Kaliforniji i drugim državama na kopnu SAD, ali sada lokalni stanovnici kažu da nikada nisu videli ništa slično.

Guverner Havaja Džoš Grin je ocenio da je ovo „najveća prirodna katastrofa u istoriji Havaja".

- Lahaini je devastirana zona, takvo razaranje nikada u životu niste videli - izjavio je posetivši ovo mesto, dva dana posle izbijanja požara.

Meštanin Emerson Timins kazao je da je ovaj grad u jednom danu "od tropskog raja postao ratna zona".

(Kurir.rs/BBC na srpskom)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track