"RUSIJA JEDINA MOŽE DA GARANTUJE UKRAJINI BEZBEDNOST!" Vujičić tvrdi: NATO je odustao, pregovori ne vode nikud bez Moskve
Foto: Kurir Televizija, Shutterstock

KURIR TV

"RUSIJA JEDINA MOŽE DA GARANTUJE UKRAJINI BEZBEDNOST!" Vujičić tvrdi: NATO je odustao, pregovori ne vode nikud bez Moskve

Planeta -

SAD obezbediće 200.000.000 dolara dodatne vojne pomoći Ukrajini u paketu za koji se očekuje da će uključiti više raketa za “Himars” raketni sistem i više municije za odbrambene sisteme “Patriot”, saznaje "Glas Amerike".

Dvojica zvaničnika, koji su želeli da ostanu anonimni rekli su uoči objavljivanja novog paketa pomoći da će takođe biti poslata i oprema za čišćenje mina i protivtenkovsko oružje.

Predsednik SAD Džozef Bajden od početaka rata u Ukrajini 44. puta je odobrio izdvajanje sredstava iz inventara Sekretarijata za odbranu.

U emisiji "Usijanje", gostovali su Ivan Miletić, stručnjak za odbranu i bezbednost, i Dragan Vujičić, novinar dnevnog lista "Novosti", gde su se osvrnuli na trenutno stanje u Ukrajini.

Vujičić je izrazio zabrinutost zbog situacije u kojoj Ukrajina pregovara sama sa sobom o miru, dok istovremeno ima ratne sukobe na terenu.

- Novih 200 miliona dolara na ukrajinskom ratištu bi značilo vrlo malo. Kada priča predsednik Bajden o boljoj situaciji Ukrajine za pregovaračkim stolom. Tu se pojavio problem u Džedi, a prethodno u Norveškoj. Ne možete vi o miru pregovarati sami sa sobom. To je apsurdno. Ima 30 zemalja u Saudijskoj Arabiji, ali Ukrajina pregovara sama sa sobom. Imate predlog iz NATO-a danas da ako se Ukrajina odrekne teritorija koje su pod ruskom okupacijom, da će biti primljeni u NATO. Opet imamo jednu apsurdnu situaciju gde imamo rat na terenu, ali se još veći rat vodi sferi narativa i ideja. Opet se ne pitaju Rusi koji su sa druge strane. Nažalost, ti predlozi nisu konstruktivni i taj rat neće stati - rekao je Vujičić i dodao:

01:29

RUSIJA JEDINA MOŽE DA GARANTUJE UKRAJINI BEZBEDNOST! Vujičić tvrdi: NATO je odustao, a evo gde vode PREGOVORI

- Ostaje činjenica i ona je za Zapad poprilično poražavajuća. Jedina zemlja koja Ukrajini može da garantuje bezbednost je Rusija. Zapad je odustao od toga, NATO im to nije dao, sada im daje garancije u slučaju da se odreknu svoje teritorije. Dakle, Ukrajini za bezbednost odnosno za posedovanje države može dati samo Rusija.

S druge strane, Miletić se ne slaže sa Vujičićem i ističe da Rusija ne može garantovati bezbednost Ukrajini.

Kurir televizija
foto: Kurir televiziija

- Ne može Rusija da da garancije Ukrajini. To je kao da kažemo da Hitler može jedini da da garancije 1941. godine Jugoslaviji. Toliko je krvi palo. Rusija i Ukrajina nikada više neće biti u mogućnosti da sasrađuju. Jedina garancija za bezbednost je NATO pakt - rekao je Miletić.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

02:59

UKRAJINA PREVIDELA OZBILJAN TAKTIČKI DETALJ! Pukovnik u penziji otkrio zašto je došlo do neuspeha kontraofanzive: OVO JE RAZLOG

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track