KADA ĆE KRENUTI SUĐENJA TRAMPU? Tužiteljka traži početak procesa bivšem predsedniku Amerike pre starta trke za Belu kuću (VIDEO)
Foto: AP Charlie Neibergall

NAREDNOG MESECA PRIVOĐENJE I IZJAŠNJAVANJE O KRIVICI

KADA ĆE KRENUTI SUĐENJA TRAMPU? Tužiteljka traži početak procesa bivšem predsedniku Amerike pre starta trke za Belu kuću (VIDEO)

Planeta -

Tužiteljka u Džordžiji, koja je ove nedelje podigla optužnicu protiv bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa i još 18 osoba, predložila je da suđenje počne 4. marta, pokazuju sudska dokumenta.

Glas Amerike prenosi da to znači da bi suđenje počelo pre takozvanog super utorka, kada se održavaju ključni stranački izbori u trci za predsedničku nominaciju Republikanske partije za izbore 2024.

Glasaće se na ukupno 14 izbora širom zemlje, od Kalifornije i Teksasa do Masačusetsa i Mejna.

Donald Tramp
foto: AP

Tužiteljka okruga Fulton Fani Vilis takođe je predložila da optuženi budu privedeni i da se izjasne o krivici u prvoj nedelji septembra.

Velika porota je u ponedeljak podigla optužnicu protiv Trampa i još 18 njegovih saradnika i saveznika za niz krivičnih dela, u okviru plana da bivši predsednik ostane na vlasti uprkos porazu od Džoa Bajdena na izborima 2020. godine.

Trampu bi u martu trebalo da se sudi u odvojenom slučaju u Njujorku, gde je optužen za falsifikovanje poslovnih dokumenata u vezi sa isplatama jednoj porno glumici da ćuti o navodnoj aferi.

Zatim bi u maju trebalo da mu se sudi pred federalnim sudom, po optužnici koju je podigao specijalni tužilac Džek Smit, za navodno ilegalno zadržavanje poverljivih predsedničkih dokumenata i opstruisanje napora vlade da ih preuzme sa Trampovog imanja na Floridi Mar-a-Lago.

Smitov tim takođe traži da 2. januara počne suđenje po optužnici koja Trampa tereti za pokušaj poništavanja rezultata predsedničkih izbora 2020.

(Kurir.rs/Glas Amerike)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track