"NADALI SMO SE, ALI NIŠTA OD F-16 OVE GODINE": Ukrajina objavila da tokom jeseni i zime neće dobiti američke borbene avione
Foto: Shutterstock, APFootage / Alamy / Alamy / Profimedia

PRIZNANJE PORTPAROLA VAZDUŠNIH SNAGA

"NADALI SMO SE, ALI NIŠTA OD F-16 OVE GODINE": Ukrajina objavila da tokom jeseni i zime neće dobiti američke borbene avione

Planeta -

Jurij Ihnat, portparol ukrajinskih vazdušnih snaga, izjavio je za nacionalnu televiziju da Ukrajina ove godine neće biti u mogućnosti da koristi američke borbene avione F-16.

- Sada je već očigledno da nećemo moći da branimo Ukrajinu pomoću borbenih aviona F-16 tokom ove jeseni i zime - kazao je Ihnat, prenosi Rojters.

Britanska agencija podseća da je Ukrajina u više navrata tražila od zapadnih saveznika da joj obezbede avione F-16, za koje je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao da bi predstavljali signal da će ruska invazija biti okončana porazom Moskve.

Rojters navodi da je američki predsednik Džo Bajden u maju podržao program obuke ukrajinskih pilota na F-16s, ali još uvek nije određen vremenski okvir za isporuku ovih ratnih aviona Ukrajini.

- Polagali smo velike nade da će ovaj avion postati deo naše vazdušne odbrane i biti u stanju da nas zaštit od terorizma koji Rusija sprovodi raketama i dronovima - naveo je Ihnat.

Rojters podseća i da Zapad kaže da ćeli da pomogne Ukrajini kako bi porazila Rusiju, ali je u više navrata insistirao na tome da ne želi da pokrene direktni sukob vojnog saveza NATO na čelu sa SAD i Moskve.

Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške.

Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

(Kurir.rs/Reuters)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track