APOKALIPSA NA SEVERU KANADE: Požar više ne može da se obuzda, počela evakuacija grada, meštani imaju malo vremena za spas (VIDEO)
Foto: Canadian Press / Shutterstock Editorial / Profimedia

drama

APOKALIPSA NA SEVERU KANADE: Požar više ne može da se obuzda, počela evakuacija grada, meštani imaju malo vremena za spas (VIDEO)

Planeta -

Hiljade stanovnika krajnjeg severa Kanade sliva se ka jedinom lokalnom aerodromu kako bi pobegli pred velikim požarom!

Kanadske vlasti naredile su hitnu evakuaciju stanovništva iz gradića Jelounajfa na severozapadu Kanade jer se šumski požar približava velikom brzinom.

- Izdat je nalog za evakuaciju Jelounajfa jer požar sada predstavlja stvarnu pretnju za grad - izjavio je ministar životne sredine i klimatskih promena za severozapadne teritorije Šejn Tompson.

Više od 20.000 ljudi treba da se evakuiše u petak popodne iz upravnog centra Severozapadne teritorije kojoj preti veliki požar koji nije pod kontrolom, a koji je udaljen samo petnaestak kilometara od grada, prenosi Rojters.

Avionima je u četvrtak evakuisano oko 1.500 stanovnika dok su za petak predviđena najmanje 22 leta iz Jelounajfa. Nadležni timovi angažovani su i na evakuaciji autobusima i avionima 3.000 stanovnika Hej Rivera koje se nalazi na Velikom ropskom jezeru.

Vlasti Severozapadne teritorije ocenjuju da će vazdušnim putem moći da evakuišu oko četvrtinu stanovnika i ne isključuju mogućnost nastavka akcije u subotu.

- Nastavićemo sve dok ne izvučemo sve stanovnike Jelounajfa - rekla je predstavnica službe za krizne situacije NWT na pres konferenciji.

U međuvremenu se mobiliše i susedna Alberta gde se otvaraju prihvatilišta od kojih je najbliže 1.150 kilometara udaljeno od Jelounajfa.

UTICAJ KLIMATSKIH PROMENA

- Auto-put je potpuno blokiran na izlazu iz grada. Mi smo izbeglice zbog klimatskih promena - rekla je za AFP stanovnica Jelounajfa Džuli Dauns koja se evakuisala u sredu sa suprugom i sa tri psa.

Džuli drhtavim glasom kaže da se sa auto-puta moglo videti nekoliko požara "visokih kao kuća".

Kanadom od proletos haraju nezapamćeni požari. Ta zemlja je proteklih godina suočena s ekstremnim vremenskim pojavama čiji se intenzitet i učestalost povećavaju zbog klimatskih promena.

Jelounajf se nalazi otprilike 400 kilometara južno od oboga Arktičkog kruga, a samo ovog leta na Severozapadnim teritorijama Kanade je izgorelo više od dva miliona hektara.

Mediji navode da je širom velike teritorije trenutno aktivno 236 požara.

(Kurir.rs/Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track