RUSKA LETELICA SE SRUŠILA NA MESEC Rusi izgubili kontakt sa svemirskom letelicom: "Došlo je do ABNORMALNE situacije tokom manevra"
Foto: Handout / AFP / Profimedia

neuspešna misija

RUSKA LETELICA SE SRUŠILA NA MESEC Rusi izgubili kontakt sa svemirskom letelicom: "Došlo je do ABNORMALNE situacije tokom manevra"

Planeta -

Ruska svemirska korporacija Roskosmos saopštila je u nedelju da se njena letelica Luna-25 srušila na Mesec nakon što se okretala nekontrolisano.

Svemirska agencija Roskosmos u subotu je saopštila da je došlo do "abnormalne situacije" tokom manevra koji uključuje sondu.

U pitanju je letelica bez ljudske posade.

Svemirska letelica je trebalo da sleti u ponedeljak u okviru misije istraživanja dela Meseca za koji naučnici smatraju da bi mogao da zadrži smrznutu vodu i dragocene elemente.

Roskosmos je naglasio da mere traženja letelice i uspostavljanja komunikacije sa njim 19. i 20. avgusta nisu dale rezultate.

- Prema rezultatima preliminarne analize, zbog odstupanja stvarnih parametara impulsa od proračunatih, letelica Luna-25 je prešla na neprojektantnu orbitu i prestala da postoji usled sudara sa površinom Meseca - saopštila je ruska državna korporacija.

Agencija je objavila i fotografije lunarnog kratera Ziman snimljene iz letelice. Krater je treći po dubini na južnoj hemisferi Meseca, sa prečnikom od 190 kilometara i dubinom od osam kilometara.

Roskosmos je saopštio da su do sada dobijeni podaci pružili informacije o hemijskim elementima u lunarnom tlu i da će takođe olakšati rad uređaja napravljenih za proučavanje površine Meseca.

Luna-25 ušla je u lunarnu orbitu u sredu, prva ruska svemirska letelica koja je to učinila od 1976. godine.

Otprilike veličine malog automobila, pokušaće da radi godinu dana na Južnom polu, gde su poslednjih godina naučnici iz NASA-e i drugih svemirskih agencija uočili tragove smrznute vode u kraterima.

Kurir.rs/Blic/Novosti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track