AJKULA NAPALA KUPAČA U PLIĆAKU: Video senku u moru koje je odmah postalo crveno, HITNO zatvorene plaže u mediteranskom letovalištu
Foto: Shutterstock

UŽAS U ŠPANIJI

AJKULA NAPALA KUPAČA U PLIĆAKU: Video senku u moru koje je odmah postalo crveno, HITNO zatvorene plaže u mediteranskom letovalištu

Planeta -

Kupača u Španiji napala je ajkula, a lokalni mediji navode da se opasna životinja sudarila s kupačem jureći za ribom, pa mu je tako dezorijentisana zarila zube u stopalo.

Čovek je navodno stajao u plićaku kada se morski pas zaleteo na njegovu nogu, a zatim ga ugrizao. More oko njega je zatim postalo crveno.

Plaža Rabdells na kojoj se to dogodilo nalazi se u opštini Oliva južno od Valensije. Tamošnje vlasti su naredile zatvaranje svih plaža duž obale u blizini koje se nalaze i ostrva Maljorka, Menorka i Formentera, dok traje istraga povodom ovog incidenta.

Napadnuti kupač je za regionalne novine Las Provinsijas rekao da je video senku u moru, zatim osetio udarac na levoj nozi, a onda i ugriz u desno stopalo.

Tada mu je proradio adrenalin dok je pokušavao da potraži pomoć, a da pritom ne uspaniči i druge kupače. U tom trenutku nije bio svestan da ga je napao morski pas.

- Nije bilo vremena za strah. Primetio sam krv, pa sam ušao dublje u more da ne uzbunim sve - rekao je on.

Britanski Dejli mejl navodi da se radi o lokalnom stanovniku. Nakon svega je ipak izašao iz mora i potražio lekarsku pomoć. Povreda mu je sanirana u lokalnom domu zdravlja, a a dobio je i vakcinu protiv tetanusa.

Stručnjaci su proučili uzorak ugriza na njegovom stopalu i utvrdili da je reč o modrulju (plavoj ajkuli), zbog čega je gradsko veće Olive zatvorilo sve plaže kao preventivnu meru dok god se životinja nalazi u blizini.

Plaže su opet otvorene dan kasnije, nakon što su stručnjaci, zdravstvene vlasti i policijske snage bili sigurni da životinja više ne predstavlja pretnju po ljude.

Smatra se da je ovo prvi napad morskog psa u regiji Valensije od 2016. godine. Prije toga je poslednji zabeležen napad ajkule na tom području bio 1993. godine.

Jutranji list prenosi da napadnuti kupač namerava brzo vratiti plivanju, čim mu povreda dovoljno zaraste.

- Prva stvar koju ću učiniti kad mi stopalo zaraste jeste da se vratim u more. Ako se bojiš stvari, izgubljen si - poručio je on.

Stručnjaci smatraju da je morski pas postao dezorijentisan plivajući oko obale neposredno pre napada.

Morski biolozi poručuju i da ljudi inače nisu deo ishrane modrulja.

- Ove vrste ne žele ništa od nas. Traže ribu, a ne ljude. Verovatno je bio bolestan ili dezorijentisan. Plićak im inače nije prirodno okruženje- kazao je morski biolog Haime Penandes.

(Kurir.rs/Daily Mail/Jutarnji list)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track