POTRES U MOSKVI! SMENJEN GENERAL "ARMAGEDON"! Sergej Surovikin već bio u kućnom pritvoru?
Foto: EPA-EFE/ALEXEI DRUZHININ / SPUTNIK / KREMLIN / POOL MANDATORY CREDIT

POTRES U MOSKVI! SMENJEN GENERAL "ARMAGEDON"! Sergej Surovikin već bio u kućnom pritvoru?

Planeta -

General Sergej Surovikin, poznatiji kao "Armagedon", navodno je smenjen, piše ruski portal "Meduza", a prenosi "Politiko".

Navodno je naredbu o smeni naredio sam predsednik Rusije, Vladimir Putin.

On je otpušten dekretom koji je donet 18. avgusta, a navodno će ostati deo Ministarstva odbrane Rusije. Portal "Politiko" piše da je Surovikin ranije u toku avgusta ove godine bio u kućnom pritvoru.

On je ranije bio uhapšen kada je ruska paravojna jedinica "Vagner" pokušala puč. Surovikin je tada optužen da je bio navodno tajni član "Vagnera" koji predvodi Jevgenij Prigožin.

Ko je Sergej Surovikin?

Sergej Surovikin, bivši komandant ruskih operacija u Siriji, “je ozloglašeno korumpiran i brutalan general čak i po standardima ruske vojske“, izvestio je ranije šef moskovskog biroa.

Kako se navodi na sajtu ministarstva, Surovikin ima 56 godina i rođen je u Novosibirsku u Sibiru. Ima borbeno iskustvo u sukobima 1990-ih u Tadžikistanu i Čečeniji i Siriji, gde je Moskva intervenisala 2015. godine na strani režima Bašara el Asada.

Sergej Surovikin
foto: Sergey Guneev/Sputnik/Profimedia

Samo dve godine kasnije je postavljen za šefa ruske Grupe snaga u Siriji, za šta je odlikovan Ordenom Heroja Rusije.

Prema pisanju medija, Surovikin je imao prilično živopisnu prošlost. Proveo je sedam meseci u pritvoru nakon puča i protesta protiv Mihaila Gorbačova 1991. godine, kada su tri demonstranta poginula dok je Surovikin prolazio kroz njih. Bio je na strani “tvrdolinijskih“ unutar Komunističke partije Sovjetskog Saveza (KPSS) koji su se protivili Gorbačovljevom reformskom programu.

Zatim je 1995. godine osuđen za krađu i prodaju službenog pištolja, iako je optužba kasnije poništena. Uprkos tome, on je i jedan od najsposobnijih oficira svoje generacije. Godine 2012. dobio je zadatak da osnuje novu vojnu policiju (do tada u Rusiji nije postojala takva služba).

Kurir.rs/Mondo/Meduza/Politiko

Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo.

Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške.

Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track