SNIMAK PRESTRAVLJENIH MIGRANTA ŠIRI SE DRUŠTVENIM MREŽAMA: Strpali ih u prikolicu i optužili za podmetanje požara u Grčkoj (VIDEO)
Foto: Printscreen Twitter

SNIMAK PRESTRAVLJENIH MIGRANTA ŠIRI SE DRUŠTVENIM MREŽAMA: Strpali ih u prikolicu i optužili za podmetanje požara u Grčkoj (VIDEO)

Planeta -

Poslednjih nekoliko sati na društvenim mrežama pojavio se snimak iz Evrosa u Grčkoj na kome građani uzimaju pravdu i svoje reuke ,hapse migrante i optužuju ih za požare koji besne širom zemlje.

Na snimku se vide prestravljeni migranti i muški glas koji kaže "zapaliće nas", ukazujući da su migranti odgovorni za požar. Incident se dogodio danas popodne, u blizini Aleksandrupolisa.

požar, požari, Grčka
foto: EPA/Kostas Tsironis

Vlasnik vozila, koji se pojavljuje na snimku kako vuče prikolicu, u kojoj je nezakonito privedeno 13 ilegalnih imigranata, sirijskog i pakistanskog porekla, identifikovan je, doveden i zadržan u Upravi za bezbednost Aleksandrupolisa.

Pored vlasnika vozila, albanskog porekla, privedena su dva grčka državljana, koji su mu, navodno, pomagali. Uhapšeni su upućeni grčkom pravosuđu.

"Grčka policija je budna i, u saradnji sa ostalim državnim organima, intenzivno i sistematski radi na efikasnom čuvanju granica i razbijanju kriminalnih krugova trgovine ilegalnim imigrantima, dok istovremeno obezbeđuje poštovanje zakonitosti i ima za cilj da drastično ograničiti problem", navodi se u saopštenju policije.

Podseća se da tokom avgusta grčka policija u proseku dnevno sprečila oko 900 ilegalnih ulazaka u zemlju na Evrosu i uhapsila na stotine trgovaca ljudima.

"Grčka je pravna država, sa jakim demokratskim tekovinama i humanitarnom tradicijom. Odmazda se ne toleriše ni u kom obliku".

U šumi pronađeno 18 tela

Kod Evrosa u Grčkoj danas je pronađeno 18 ugljenisanih tela, a prema prvim informacijama, otkrivena su na dve lokacije u šumi koju je zahvatio požar.

požar, požari, Grčka
foto: EPA/Kostas Tsironis

Tela su nađena na području sela Dadija, prenosi lokalni portal Evros. Pretpostavlja se da su u pitanju migranti koji su se krili u šumi.

Širi region Evros je popularna ruta za migrante koji prelaze istoimenu reku i ulaze iz Turske u Grčku.

Ranije danas, grčki mediji su preneli da je zbog velikog požara koji je zahvatio područje oko grada Aleksandropolisa ne severoistoku Grčke, evakuisano osam naselja i lokalna bolnica, a oko 90 pacijenata, od ukupno 204, je privremeno smešteno na trajekt Adamantios Korai u luci Aleksandrupolis.

Plamen je zahvatio deo dvorišta Univerzitetske opšte bolnice u Aleksandrupolisu gde je medicinsko osoblje vozilima hitne pomoći pokrenulo evakuaciju.

Kurir.rs/Katimerini

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track