"INDIJA JE SADA NA MESECU!" Pogledajte trenutak uspešnog sletanja koje Rusi nisu uspeli da izvedu, KREĆE POTRAGA ZA VODOM! (VIDEO)
Foto: GIANLUIGI GUERCIA / UPI / Profimedia, Shutterstock, Indisan Space Research organisation

istraživanje južnog pola zemljinog satelita

"INDIJA JE SADA NA MESECU!" Pogledajte trenutak uspešnog sletanja koje Rusi nisu uspeli da izvedu, KREĆE POTRAGA ZA VODOM! (VIDEO)

Planeta -

Indijski premijer Narendra Modi objavio je danas da je "Indija sada na Mesecu", nakon što se svemirska letelica "Čandrajan-3" uspešno prizemljila u blizini južnog pola Zemljinog satelita.

BBC prenosi da je Modi, koji se nalazi na samitu BRIKS u Južnoj Africi, čestitao timu misije i svim Indijcima na ovom ogromnom uspehu.

Indija, Chandrayaan-3
foto: AP Aijaz Rahi

Indijski poduhvat izveden je samo nekoliko dana nakon rušenja ruske svemirske letelice "Luna-25" kod istog područja lunarne površine.

Indija, Chandrayaan-3
foto: AP

BBC navodi da je nakon što je lender "Čandrajan-3" pod nazivom "Vikram" dodirnuo površinu Meseca Indija postala prva država kojoj je uspelo da prizemlji svemirsku letelicu u blizini njegovog južnog pola.

Indija, Chandrayaan-3
foto: GIANLUIGI GUERCIA / UPI / Profimedia, Indian Space Research Organisation handout via EYEPR / Shutterstock Editorial / Profimedia

Navodi se da su se sve prethodne lunarne misije prizemljivale u blizini Mesečevog ekvatora, a istraživanje južnog pola ključno je u potrazi za vodom.

U unutar lendera nalazi se rover "Pragjan" sa šest točkova, koji bi, ako sve bude išlo po planu, trebalo da pretražuje lunarnu površinu i šalje fotografije i podatke.

Navodi se da naučnici veruju da bi krateri, koji se nalaze u senci na tamnoj strani Meseca, krije zamrznuta voda.

Ovo je bila treća lunarna misija Indijske organizacije za svemirska istraživanja (ISRO).

(Kurir.rs/BBC)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track