"TURSKA NE PRIZNAJE ANEKSIJU KRIMA": Erdogan zatražio oslobađanje Tatara zatočenih u Rusiji (VIDEO)
Foto: AP Pavel Golovkin, Shutterstock

obračanje iz ankare

"TURSKA NE PRIZNAJE ANEKSIJU KRIMA": Erdogan zatražio oslobađanje Tatara zatočenih u Rusiji (VIDEO)

Planeta -

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan ponovio je danas da Turska ne priznaje aneksiju Krima.

- Takođe zagovaramo i stav u korist teritorijalnog integriteta i suvereniteta Ukrajine - rekao je Erdogan u video poruci povodom trećeg Samita lidera Krimske platforme.

Erdogan je na početku obraćanja pozdravio ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, druge šefove država i vlada, nacionalnog lidera krimskih Tatara Mustafu Kirimoglua i ostale učesnike samita, navodi Anadolija.

Redžep Tajip Erdogan
Redžep Tajip Erdoganfoto: AP Pavel Golovkin

Turski predsednik je čestitao Dan zastave i Dan nezavisnosti Ukrajine.

- Turska, koja ne priznaje aneksiju Krima, od prvog dana odlučno zagovara stav da je takav postupak nezakonit. Ističemo na svakoj platformi, posebno u Ujedinjenim nacijama, da je Krim deo Ukrajine. Pružanje sigurnosti i dobrobiti krimskim Tatarima, jednom od autohtonih naroda Krima, jedan je od naših prioriteta - kazao je Erdogan, koji je zatražio oslobađanje vođa krimskih Tatara koji su u zatvorima u Rusiji.

On je dodao je da u ratu nema pobjednika, a u miru nema gubitnika i pozvao na okončanje rata u Ukrajini "pravednim i trajnim mirom".

- U ovom procesu ulažemo velike napore da komunikacijske kanale očuvamo otvorenim kako bi krvoproliće prestalo i kako bi se strane barem pripremile za pregovarački sto - rekao je Erdogan.

Predsednik Turske je naglasio da vlasti u Ankari nastavljaju napore na oživljavanju crnomorske inicijative, dodajući da u ovom procesu treba izbegavati svaki korak koji će povećati napetosti i štetiti miru u Crnom moru.

Kijev, glavni grad Ukrajine, danas je domaćin Trećeg Samita Krimske platforme, koji se održava u hibridnom formatu.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track