"PVO RAKETOM SRUŠEN PRIGOŽINOV AVION": Američki zvaničnici veruju da su Rusi oborili mlaznjak projektilom lansiranim sa zemlje
Foto: Evgeny Biyatov / Sputnik / Profimedia, Embraer Legacy 600 je, Shutterstock

rojters saznaje iz vašingtona

"PVO RAKETOM SRUŠEN PRIGOŽINOV AVION": Američki zvaničnici veruju da su Rusi oborili mlaznjak projektilom lansiranim sa zemlje

Planeta -

SAD veruju da je avion, za koji se veruje da je u njemu bio vođa plaćenika Jevgenij Prigožin, verovatno oboren raketom zemlja-vazduh koja je ispaljena sa teritorije Rusije.

To su za Rojters izjavila dva američka zvaničnika.

Navodi se da su zvaničnici insistirali na anonimnosti zbog osetljivosti teme i naglasili da se radi samo o preliminarnoj informaciji, kao i da se nastavljaju dalje procene.

raketa, ruska raketa, PVO raketa
foto: Evgeny Biyatov / Sputnik / Profimedia

Rojters podseća da su ruske vlasti saopštile da su Prigožin, njegova desna ruka Dmitrij Utkin sa još osam osoba bili su u privatnom avionu koji se juče srušio severno od Moskve, pri čemu nije bilo preživelih.

Ruski mediji su ranije danas objavili da je telo Prigožina zvanično identifikovano u mrtvačnici.

Ukrajinski Kijev post prenosi pisanje iz Moskve da je leš prepoznao jedan od komandanata Vagnera po tome što je na telu nedostajao jedan prst.

Prigožin je izgubio deo domalog prsta na levoj ruci dok je bio u kažnjeničkoj koloniji.

Navodi se da je u mrtvačnici identifikovan i leš Utkina i to po tetovažama na telu.

Dajana Megnej, dopisnica Skaj njuza iz Moskve, objavila je da postoje izveštaji o drugom avionu viđenom iza mlaznjaka sa šefom vagnerovaca Jevgenijem Prigožinom koji se juče popodne srušio u ruskoj Tverskoj oblasti.

Britanska televizija objavila je i komentar profesora Majkla Klarka, bezbednosnog i vojnog analitičara, koji je naveo da cik-cak putanja po kojoj je Prigožinov avion padao ne ukazuje na to da je u letelici bila bomba.

(Kurir.rs/Reuters)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track