PODIZANJE MORALA STANOVNIŠTVU I VOJSCI: Evo šta je cilj napada ukrajinskih dronova na objekte u Rusiji
Foto: Printskrin / You Tube

PODIZANJE MORALA STANOVNIŠTVU I VOJSCI: Evo šta je cilj napada ukrajinskih dronova na objekte u Rusiji

Planeta -

Američki zvaničnici povezuju napade dronovima na Rusiju sa željom Kijeva da demonstrira ukrajinskoj javnosti da Kijev i dalje može da nanese neku štetu protivniku u trenutku kada kontraofanziva ide tako sporo, piše Njujork tajms.

Ako ova taktika i ima strateški cilj, onda je to, prema rečima sagovornika, podizanje morala stanovništva i vojske. List, pozivajući se na reči Andreja Jusova, predstavnika Glavne obaveštajne uprave Ukrajine, ukazuje da Kijev nije direktno preuzeo odgovornost za napade, iako je naveo da će se napadi na Moskvu nastaviti.

U junu je Kijev pokrenuo kontraofanzivu, ali ukrajinske snage trpe velike gubitke u opremi i živoj sili u pokušaju da probiju rusku odbranu. Pošto slabo napreduje na bojnom polju, Ukrajina je pojačala svoje napade dronovima, ističe list. Kako piše Njujork tajms, Ukrajina koristi dronove, proizvedene na njenoj teritoriji.

Sjedinjene Države su više puta izražavale negodovanje napadima dronova na rusko tlo. Vašington je „jasno stavio do znanja da ne podržavamo napade unutar Rusije“, rekla je u julu portparolka Bele kuće Karin Žan Pjer.

Moskva i Moskovska oblast, kao i drugi regioni Rusije, u poslednje vreme su u više navrata bili mete napada dronova. U noći 26. avgusta Ministarstvo odbrane je još jednom izvestilo da je odbijen „teroristički napad kijevskog režima” na objekte u Podmoskovlju.

Kurir.rs/Sputnjik/Njujork tajms

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track