NETANJAHU ODGOVORIO NA PRETNJE RATOM: Hamas i drugi pomoćnici Irana će platiti punu cenu ako pokušaju da naškode Izraelu (FOTO)
Foto: EPA/YONATAN SINDEL / POOL

NAPETO NA BLISKOM ISTOKU

NETANJAHU ODGOVORIO NA PRETNJE RATOM: Hamas i drugi pomoćnici Irana će platiti punu cenu ako pokušaju da naškode Izraelu (FOTO)

Planeta -

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu upozorio je danas da će Hamas i Iran platiti "punu cenu" posle pretnji lidera Hamasa Saleha al-Arurija regionalnim ratom.

- Hamas i drugi iranski pomoćnici vrlo dobro shvataju da ćemo se svim sredstvima boriti protiv njihovih pokušaja da promovišu terorizam protiv nas, u Judeji i Samariji (Zapadnoj obali), u Gazi i bilo gde drugde. Ko god pokuša da nam naškodi, ko god finansira, organizuje, šalje teror protiv Izraela, platiće punu cenu - rekao je Netanjahu na početku današnje sednice vlade.

Tu poruku Netanjahu je uputio i prošle nedelje posle dva palestinska oružana napada na okupiranoj Zapadnoj obali u kojima je ubijeno troje Izraelaca. Izrael je označio i Hamas i Iran odgovornim za napade, tvrdeći da ih Teheran finansira.

Salah al-Aruri, zamenik vođe političkog krila islamskog ekstremističkog Hamasa, vladajućeg u pojasu Gaze, zapretio je da će "ekstremistička" Vlada Izraela pretrpeti veliki poraz koji će dovesti do povlačenja sa čitave Zapadne obale.

- Lideri okupatorske vlade će svojom ekstremističkom politikom izazvati sveopšti rat u regionu - izjavio je on, preneli su danas izraelski mediji.

Hamas
foto: EPA/MOHAMMED SABER

Netanjahu je rekao da je čuo "prazne reči" visokog zvaničnika Hamasa, iz njegovog skrovišta u Libanu, koji "vrlo dobro zna zašto se on i njegove kolege kriju".

- Želeo bih takođe da apelujem na građane Izraela: Suočeni smo sa talasima terorizma i spoljnjeg i unutrašnjeg - rekao je Netanjahu, ocenivši da je ovo "izazovno vreme".

On je apelovao na ujedinjenje snaga protiv terorizma i spoljnih i unutrašnjih pretnji za koje je rekao da ih je organizovao Iran preko svojih pomoćnika.

- Ako stojimo zajedno, pobedićemo. Ovo je moj poziv svim članovima Vlade, poslanicima i svim građanima Izraela - dodao je Netanjahu.

Al-Aruri je upozorio u intervjuu iz Libana za libanski proiranski dnevnik Al-Majadin da Izrael ne obnavlja ciljana ubistva lidera Hamasa jer bi to moglo izazvati "regionalni rat".

Upozorenju je prethodila sednica užeg sastava Vlade Izraela, zaduženog za bezbednost, prošle nedelje, posle nekoliko smrtonosnih napada na Izraelce na Zapadnoj obali, na kojoj je, kako je naveo kabinet premijera Netanjahua, donet "niz odluka da se ciljaju teroristi".

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track