"RUSI ISPALJUJU TRI PUTA VIŠE GRANATA OD UKRAJINACA!" Pukovnik u penziji: Samo operativci imaju tačne podatke o broju mrtvih
Foto: Kurir Televizija, Shutterstock

usijanje

"RUSI ISPALJUJU TRI PUTA VIŠE GRANATA OD UKRAJINACA!" Pukovnik u penziji: Samo operativci imaju tačne podatke o broju mrtvih

Planeta -

U Ukrajini je došlo do drastičnog porasta broja poginulih vojnika, izjavio je američki zvaničnik koji je želeo da ostane anoniman, a sve to je direktna posledica ukrajinske kontraofanzive koja je otpočela pre skoro tri meseca, a koja još nije dala očekivane rezultate.

Kako navodi „Njujork tajms“, broj ubijenih ili ranjenih ukrajinskih i ruskih vojnika od početka rata približava se broju od čak pola miliona. Ovaj list prenosi navode anonimnih američkih zvaničnika da je teško proceniti tačan broj žrtava jer obe strane ne saopštavaju zvanične podatke, a veruje se da Moskva redovno umanjuje broj ubijenih i ranjenih, dok je Kijev zabranio da se službene brojke objavljuju.

Na ovu temu u emisiji Usijanje govorio je Milan Jolović, pukovnik u penziji.

Usijanje
foto: Kurir televizija

- Ukrajina je u rat ušla sa 850.00 vojnika i to 300.000 profesionalaca i oko 500.000 vojnika rezervnog sastava, a Rusija sa 150.000 voijnika. Kada pričamo o gubicima postoji pravilo da se mrtvi broje tek posle rata. Ovi svi podaci što se objavljuju, to je sve proizvoljno. Takvi podaci su dostupni isljučivo u operativnim štabovima Ukrajine i Ruske federacije. Postoji tačno jedna tabela gde se popunjava koliko je poginulih, koliko ranjenih, nestalih i zarobljenih - rekao je Jolović i dodao:

- Jedino što možemo sa sigurnošću da kažemo jeste da ima na desetine hiljada poginulih. Konašenko ni jednog trenutka ne saopštava gubitke Ruske federacije, kao što se to ne govori ni sa ukrajinske strane. Prigožin je u jednom trenutku u vreme borbi za Bahmut izjavio da je Vagner izgubio 20.000 hiljada vojnika, a Ukrajinci 50.000. To je bilo strašno.

07:06

RUSI ISPALJUJU TRI PUTA VIŠE GRANATA OD UKRAJINACA! Pukovnik u penziji: Samo operativci imaju tačne podatke o broju mrtvih

- Tada je Prigožin naravno bio osuđen od strane Ruske federacije, i od visokih ruskih komandanata. Onda imate Zelenskog koji potvrđuje broj ruskih žrtava, a prećutkuje broj ukrajinskih. To je razumljivo da se nikada broj žrtava svoje strane ne saopštava, da biste dizali moral vojsci i uticali na javno mnjenje, koje u slučaju da bude mobilisano. ne bude obuzeto strahom.

Ocenio je da se s obzirom na broj granata koji se ispaljuje na dnevnom nivou može pretpostaviti da su ukrajinske žrtve brojnije.

- Prema podacima koji dolaze iz američkih izvora Rusi ispaljuju tri puta više granata na dnevno od Ukrajinaca. Ako Ukrajinci ispale 6.000 granata, Rusi ispaljuju 20.000. Zbog toga bi logičnije bilo da Ukrajinci imaju višestruko veći broj gubitaka nego Rusi. Ne samo zbog dejstva artiljerijskog, visoko preciznog naoružanja, nego i avijacije i helikoptera. Ali dostupnost tačnog broja poginulih nije dostupna javnosti. Jedini što bi se moglo desiti jeste da neki operativac iz tih štabova da takve informacije za novac.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Bonus video:

01:35

UKRAJINA NIJE ISPUNILA OČEKIVANJA ZAPADA, LOGIČAN JE NAPAD RUSIJE Miškeljin nema dilemu: Sve zavisi od ovog KLJUČNOG pitanja!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track